Občianstvo za menej ako 44 Bitcoinov, no nekúpte to

, businessinsider Foto: thinkstock

Za občianstvo vo Vanuatskej republike zaplatíte 200 000 USD. Ako prvá krajina na svete už túto platbu prijíma aj v kryptomene. Bitcoin sa obchoduje na úrovni 4,581 dolára, čo znamená, že občianstvo vyjde okolo 43,64 Bitcoinu.

Vanuatu je členom Commonwealthu a občianstvo tejto krajiny poskytuje bezvízové ​​cestovanie do 113 krajín sveta vrátane Spojeného kráľovstva, Ruska a štátov Európskej únie. Vanuatu tiež propaguje svoje nízke dane pre tých, ktorí sa rozhodnú pre kúpu občianstva, neplatia sa tu žiadne dane z kapitálových ziskov ani dane z príjmov. Potenciálni občania nemusia žiť v krajine, dokonca ju ani  navštíviť.

"Existuje určité podozrenie týkajúce sa používania kryptomien vo finančných transakciách, niektorí sa obávajú, že to môže súvisieť s nežiaducimi činnosťami. V skutočnosti platí opak, pretože kryptomeny sú vedené vo vysledovateľnej knihe, kde je viditeľná celá história jej tvorby a obchodovania," povedal James Harris, výkonný riaditeľ informačného centra Vanuatu.

Industriálna migračná vlna vo výške niekoľkých miliárd dolárov, ktorú podporuje vláda ponúkajúca víza a občianstvo ľuďom výmenou za investície do miestnych podnikov a nehnuteľností, vzrástla v dôsledku zvýšenej celosvetovej neistoty v oblasti hraníc a prisťahovalectva.

Začiatkom tohto roka thajská vláda začala ponúkať "elitné" rezidenčné víza bohatým zahraničným občanom, čo im umožnilo žiť v krajine za približne 3000 dolárov ročne. Existuje sedem rôznych balíčkov, pričom najdrahší je systém "Elite Ultimate Privilege". Ten stojí 60 000 dolárov za 20 rokov pobytu, vrátane  600 dolárového ročného členského poplatku. V cene je zahrnutý štátny sponzorský program, ktorý oprávňuje členov na VIP prístup k vládnym agentúram zaoberajúcim sa imigráciou, vodičskými preukazmi a pracovnými povoleniami.

Súvisiace články

Aktuálne správy