Rast spotrebiteľských úverov v USA sa v auguste spomalil

Tempo rastu spotrebiteľských úverov v Spojených štátoch sa v auguste spomalilo viac, ako ekonómovia predpovedali. Vyplýva to zo správy Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý v USA plní úlohu centrálnej banky.
V správe sa uvádza, že objem spotrebiteľských úverov v USA sa v auguste zvýšil o 13,1 miliardy USD (11,19 miliardy eur). To je menej, ako v júli, keď po revízii vzrástol o 17,7 miliardy USD.
Ekonómovia pritom očakávali zvýšenie spotrebiteľských úverov o 16 miliárd USD v auguste po pôvodnom júlovom náraste o 18,5 miliardy USD pred revíziou.
Fed uviedol, že tzv. non-revolvingové úvery, ako sú študentské pôžičky a pôžičky na autá, stúpli v auguste o 7,3 miliardy USD, zatiaľ čo v júli sa zvýšili o 15,6 miliardy USD.
A revolvingové úvery, ktoré vo veľkej miere odrážajú dlhy z kreditných kariet, vzrástli v auguste o 5,7 miliardy USD, viac ako v júli, keď stúpli o 2,1 miliardy USD.
Podľa údajov Fed spotrebiteľské úvery v USA sa v auguste zvýšili medziročne o 4,2 %, keďže revolvingové úvery vzrástli o 7 % percent a non-revolvingové o 3,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy