Americký akciový trh ustúpil z rekordných maxím

Index Standard & Poor's 500 klesol o 0,1 %, Dow Jones oslabil o necelých 0,1 %, ale technologický Nasdaq o 0,1 % posilnil.

Americký akciový trh v piatok mierne ustúpil z rekordných maxím, keďže zlacneli akcie telekomunikačných firiem a energetických spoločností. Obchodníci sa sústreďovali hlavne na správu o tvorbe pracovných miest, ktorá je zvyčajne každý mesiac najočakávanejším ekonomickým údajom, ale tentoraz bola nejasná. Správa ukázala, že zamestnávatelia v USA minulý mesiac viac miest zrušili ako vytvorili, čo sa stalo prvýkrát za sedem rokov. Údaje však boli skreslené hurikánmi, ktoré poškodili firmy od Texasu po Floridu. Investori si všímali aj to, že mzdy sa zvýšili viac, ako sa očakávalo.

Index Standard & Poor’s 500 klesol o 0,1 percenta na 2 549,33 bodu, ale išlo o prvú stratu po takmer dvoch týždňoch. Priemyselný index Dow Jones oslabil o necelých 0,1 percenta na 22 773,67 bodu. Oba indexy však vo štvrtok uzavreli na rekordných maximách. Technologický Nasdaq si v piatok pripísal 0,1 percenta a stúpol na úroveň 6 590,18 bodu. Segment telekomunikačných firiem v rámci indexu S&P oslabil o 2 percentá. Energetické firmy patrili tiež k tým, ktorých výkon bol najslabší, keďže cena ľahkej americkej ropy klesla o 3 percentá.

Vývoj na európskych akciových trhoch bol zmiešaný. Index britskej burzy FTSE 100 si prilepšil o 0,2 percenta, ale francúzsky akciový index CAC 40 klesol o 0,4 percenta a nemecký DAX oslabil o 0,1 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy