Štátna podpora cestovného ruchu v budúcom roku sa má mierne zvýšiť

Na podporu cestovného ruchu v roku 2018 by zo štátneho rozpočtu malo ísť 7,65 mil. eur, čo je oproti tomuto roku viac o 110, 8 tis. eur, resp. o 1,5 %.

Štátna podpora cestovného ruchu v budúcom roku by mala dosiahnuť 7,65 mil. eur. V porovnaní so schválenými výdavkami na tento rok to predstavuje mierny rast o 110,8 tis. eur, resp. o 1,5 %. Z toho finančné prostriedky na propagáciu cestovného ruchu sú plánované vo výške 1,95 mil. eur, čo je medziročne menej o 1,09 mil. eur, alebo o 35,8 %. Ako vyplýva z návrhu štátneho rozpočtu pre Ministerstvo dopravy a výstavby SR v roku 2018, dotácie na podporu cestovného ruchu pre oblastné a krajské organizácie cestovného ruchu sa majú zvýšiť na 5,7 mil. eur, čo je o 1,2 mil. eur, teda o 26,7 % viac.

Na podporu cestovného ruchu v tomto roku malo ísť zo štátnych zdrojov spolu 7,54 mil. eur a očakáva sa, že nakoniec to bude 7,49 mil. eur. Z toho na propagáciu cestovného ruchu bolo pôvodne schválených 3,04 mil. eur, pričom reálne by to malo byť 3,29 mil. eur. Dotácie na podporu cestovného ruchu, poskytované na základe zákona o podpore cestovného ruchu, mali dosiahnuť 4,5 mil. eur a v skutočnosti to bude pravdepodobne 4,2 mil. eur.

Pri príležitosti nedávneho Svetového dňa cestovného ruchu 27. septembra, ktorý bol zameraný na udržateľnosť ako nástroj pre rozvoj, Zväz cestovného ruchu upozornil na potrebu zvýšiť finančnú podporu štátu pre cestovný ruch. Prezident zväzu Marek Harbuľák vysovil očakávanie, že tohtoročný pokles výdavkov na podporu cestovného ruchu nebude v budúcom roku pokračovať a podpora sa vráti minimálne na hranicu minulého roka. Celkové ročné tržby v turizme a nadväzujúcich službách na Slovensku sú zhruba 5 mld. eur.

Podpora cestovného ruchu v minulom roku dosiahla 8,76 mil. eur a v roku 2015 takmer 8 mil. eur. Tohtoročné očakávané výdavky oproti predošlému roku sú tak nižšie o 1,27 mil. eur, teda o 14,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy