V ekonomike USA v septembri ubudlo 33 tis. pracovných miest

Dôvodom boli hurikány Harvey a Irma, ktoré spôsobili zatvorenie tisícov firiem v Texase a na Floride.

Počet pracovných miest v USA v septembri klesol o 33 tisíc v dôsledku hurikánov Harvey a Irma, ktoré spôsobili zatvorenie tisícov firiem v Texase a na Floride a viedli k rozsiahlym evakuáciám. Išlo o prvý pokles počtu pracovných miest v krajine za takmer sedem rokov. Najvýraznejšie sa minulý mesiac počet pracovných miest znížil v segmente reštaurácií a barov, kde ubudlo 105 tisíc pracovných pozícií. Informovalo o tom v piatok americké ministerstvo práce.

Miera nezamestnanosti v USA však v septembri klesla na 4,2 percenta z úrovne 4,4 percenta, čiže sa dostala na najnižšiu úroveň od februára 2001. Mieru nezamestnanosti rezort práce vypočítava na základe samostatného prieskumu medzi domácnosťami. V rámci tohto prieskumu sa ľudia považujú za zamestnaných, hoci pre nepriaznivé počasie dočasne nechodia do zamestnania.

Situácia na trhu práce USA tak vo všeobecnosti vyzerá dobre. Očakáva sa, že tvorba nových pracovných miest sa pravdepodobne zotaví v nadchádzajúcich mesiacoch, keď sa opäť začne práca vo firmách v postihnutých oblastiach a stavebné spoločnosti zintenzívnia práce na opravách a obnove.

Súvisiace články

Aktuálne správy