Rast ekonomiky celého regiónu OECD sa v 2. kvartáli zrýchlil

Tempo rastu ekonomiky celého regiónu, ktorý zastrešuje Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), sa v 2. kvartáli zrýchlilo. Potiahla ho najmä súkromná spotreba a investície. Uviedla to OECD vo svojej najnovšej správe.
Reálny hrubý domáci produkt (HDP) celého regiónu OECD sa v 2. štvrťroku 2017 zvýšil o 0,7 %, čo je lepší výsledok ako jeho nárast o 0,5 % v predchádzajúcom 1. kvartáli.
Súkromná spotreba prispela 0,5 percentuálneho bodu k rastu HDP a investície sa na ňom podieľali 0,3 percentuálneho bodu. Ale pokles čistého exportu znížil reálny rast HDP o 0,1 percentuálneho bodu.
A zároveň príspevok vládnej spotreby a budovania zásob k HDP regiónu bol zanedbateľný.
OECD ďalej informovala, že HDP Spojených štátov v 2. kvartáli vzrástol o 0,8 %. Tento výsledok odráža najmä väčší podiel súkromnej spotreby a budovania zásob na výkone ekonomiky.
Reálny hospodársky rast Japonska sa v sledovanom období zdvojnásobil na 0,6 % vďaka súkromným výdavkom a investíciám.
Naopak, tempo rastu nemeckej ekonomiky sa mierne spomalilo na 0,6 %. Kladný príspevok súkromných výdavkov a rast akcií totiž eliminoval záporný príspevok čistého vývozu a investícií.
V Spojenom kráľovstve sa rast HDP v 2. štvrťroku nezmenil a zostal na úrovni 0,3 %, ktorú dosiahol v 1. kvartáli, keďže silné oživenie čistého vývozu bolo čiastočne vykompenzované znižovaním zásob.

Súvisiace články

Aktuálne správy