V poštovej politike je jednou z priorít univerzálna služba a jej financovanie

Materiál Poštová politika do roku 2021 obsahuje ďalšie smerovanie poštových služieb s osobitným dôrazom na trvalo udržateľnú univerzálnu poštovú službu pri zohľadnení nových trendov na trhu.

Vláda na stredajšom rokovaní schválila návrh Poštovej politiky do roku 2021. Cieľom dokumentu je určiť legislatívne a regulačné zámery na vytváranie podmienok poskytovania poštových služieb s dôrazom na zabezpečenie univerzálnej služby a jej financovania. Tieto zámery sa týkajú aj zabezpečenia úloh vyplývajúcich zo Stratégie pre jednotný digitálny trh v Európe v súvislosti s cezhraničným doručovaním balíkov generovaných elektronickým obchodom. Materiál na vládu predložil minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek.

Poštová politika do roku 2021 obsahuje ďalšie smerovanie poštových služieb s osobitným dôrazom na trvalo udržateľnú univerzálnu poštovú službu pri zohľadnení nových trendov na trhu a meniacich sa potrieb používateľov poštových služieb s cieľom vytvárať podmienky na ďalšie rozvíjanie hospodárskej súťaže a na poskytovanie kvalitných poštových služieb. Hodnotiaca správa o plnení úloh tohto materiálu má byť predložená vláde do 30. júna 2022.

„Ministerstvo dopravy a výstavby SR bude pri plnení úloh súvisiacich s univerzálnou službou a jej poskytovateľom klásť dôraz na ekonomickú návratnosť investícií a podporovať inovácie produktov a služieb, v súvislosti s rozvojom digitalizácie, ako aj vytváranie podmienok na zachovanie trvalo udržateľného charakteru univerzálnej služby a jej primeraného financovania,“ vyplýva z regulačnej časti Poštovej politiky do roku 2021. Rezort bude zároveň venovať osobitnú starostlivosť sociálnemu rozmeru poskytovateľa univerzálnej služby, a to najmä pokiaľ ide o riešenie otázok poštovej bezpečnosti, zamestnanosti a rozvoja ľudských zdrojov vrátane duálneho vzdelávania.

Štátna Slovenská pošta, a. s., zabezpečuje poskytovanie univerzálnej služby cez vlastnú verejnú poštovú sieť, ktorú tvorí 1 536 pôšt, z toho 171 podávacích a 1 365 dodávacích. Univerzálna služba je súčasne zabezpečená aj prostredníctvom 41 zmluvných partnerov Slovenskej pošty (pošta Partner), 74 poštových stredísk, piatich pojazdných pôšt a pätnástich zmluvných výdajov (podľa stavu k 30. júnu 2017). Jej súčasťou je tiež dvadsaťdva balíkových boxov, pričom od septembra prebieha inštalácia ďalších sedemnástich kusov. Poštová licencia pre univerzálnu službu platí na desať rokov a uplynie v roku 2022.

Slovenská pošta dosiahla, pokiaľ ide o poštový rozvoj v roku 2016, v integrovanom indexe Svetovej poštovej únie (SPÚ) pre poštový rozvoj 21. miesto zo 170 analyzovaných členských krajín SPÚ.

Ministerstvo na základe legislatívnej časti materiálu pripraví návrh novely zákona o poštových službách, a to s cieľom zabezpečiť legislatívne podmienky vykonávania príslušných ustanovení návrhu nariadenia o službách cezhraničného dodávania balíkov vo veci udeľovania sankcií. Novela má popri tom spresniť ustanovenia zákona o poštových službách, ktorých potreba vyplýva z aplikačnej praxe, prípadne z rezortnej štúdie Zhodnotenie súčasného modelu financovania univerzálnej poštovej služby a návrh možností jeho zmeny, vo väzbe na zabezpečenie trvalo udržateľnej univerzálnej služby.

Slovenská pošta bude poskytovať poštové služby v medzinárodnom styku od budúceho roka podľa medzinárodnej zmluvy, teda Svetového poštového dohovoru a jeho nového vykonávacieho predpisu spoločného pre listovú a balíkovú službu. Ratifikácia Aktov SPÚ, prijatých na 26. svetovom poštovom kongrese v Istanbule v minulom roku, sa uskutoční v druhom polroku tohto roka. Ďalšie zmeny Aktov SPÚ budú schvaľované na 27. svetovom poštovom kongrese v roku 2020 a ich účinnosť sa očakáva od 1. januára 2022.

Súvisiace články

Aktuálne správy