V Česku sa bude ťažiť cinvaldit, ruda s obsahom lítia

Český minister priemyslu a obchodu Jiří Havlíček podpísal v pondelok (2. 10.) v Ústí nad Labem memorandum o porozumení s Keithom Coughlanom, generálnym riaditeľom austrálskej spoločnosti European Metals Holdings (EMH) o ťažbe a spracovaní cinvalditu, rudy, ktorá obsahuje lítium. S ťažbou pri Cínovci v Krušných horách by mohol investor začať v roku 2022.
Lítium patrí podľa českej surovinovej politiky medzi strategické suroviny. V Česku sa ho podľa odhadov nachádzajú asi 3 % svetových zásob – väčšinou pri Cínovci a malé ložisko je ešte v Slavkovskom lese. Pod zemou sú „zakopané“ zásoby kovu asi za tri bilióny Kč (115,41 miliardy eur).
Austrálska spoločnosť chce ťažiť rudu 21 rokov. V ložisku sa jej nachádza 656 miliónov ton. Ročná produkciu lítia by mala dosiahnuť asi 21.000 ton. Na ťažbe rudy sa bude podieľať asi 1600 zamestnancov.
Česká televízia v spravodajskej relácii uviedla, že austrálska spoločnosť rešpektuje požiadavku českej vlády, aby sa ruda nielen vyťažila, ale aj spracovala až do finálneho štádia na území republiky. Požiadavka je zakotvená aj v memorande.
Lítium sa používa na výrobu batérií. V posledných mesiacoch jeho cena prudko stúpa najmä v súvislosti s rastom produkcie áut s elektrickým pohonom.

Súvisiace články

Aktuálne správy