Počet fúzií a akvizícií na Slovensku v prvom polroku klesol, pozrite si Top 10 najväčších transakcií v regióne

, EY Foto: thinkstock

V regióne strednej a juhovýchodnej Európy bola situácia podobná. Celkový medziročný pokles transakcií v regióne bol takmer 28 %, ich objem sa však výrazne zvýšil, o 42 % na 20 miliárd USD.

Počet fúzií a akvizícií na Slovensku v prvom polroku medziročne klesol o takmer 35 %. V regióne strednej a juhovýchodnej Európy bola situácia podobná. Celkový medziročný pokles transakcií v regióne bol takmer 28 %, ich objem sa však výrazne zvýšil, o 42 % na 20 miliárd USD. Prevládali transakcie v oblasti predaja komerčných nehnuteľností, výroby a IT. Z krajín dominovalo susedné Česko, a to v počte aj objeme transakcií. Vyplýva to z analýzy poradenskej spoločnosti EY.

"Napriek celkovému poklesu počtu uzatvorených transakcií sa odhadovaná hodnota transakcií zvýšila o viac ako 42 %. Tento nárast môžeme pripisovať celkovému zvýšeniu priemernej hodnoty uzatváraných transakcií či už v hodnote nad 100 mil. USD alebo aj pod 100 mil. USD,“ uviedol vedúci partner EY a partner na oddelení transakčného poradenstva EY na Slovensku Matej Bošňák.

Najatraktívnejšími odvetviami v regióne z hľadiska počtu celkových transakcií boli nehnuteľnosti s 80 transakciami, oblasť výroby s 55 transakciami a IT s 51 transakciami. Najväčšou transakciou v sektore nehnuteľností bola kúpa portfólia 11 logistických a distribučných skladov v Česku, Maďarsku, Poľsku a Rumunsku skupinou CPI PropertyGroup.

Najväčšou transakciou regiónu sa stal predaj tureckej divízie Petrol Ofisi, ktorá patrila rakúskej energetickej skupine OMV, za 1,4 miliardy USD. Novým majiteľom tureckého distribútora a predajcu pohonných látok sa stala spoločnosť Vitol Investment.

Situácia na slovenskom trhu fúzií a akvizícií v prvej polovici roku 2017 kopírovala situáciu v regióne, a to najmä v poklese počtu transakcií, náraste odhadovanej hodnoty objemu transakcií, ako aj v náraste aktivity v odvetví nehnuteľností. Investori uskutočnili v tomto polroku na Slovensku celkovo 15 transakcií, čo je medziročný pokles o 35 %.

„Aj keď v prvom polroku roku 2017 väčšinu transakcií uskutočnili strategickí investori, analýza poukazuje na pretrvávajúcu a narastajúcu aktivitu finančných investorov. Na konci roku 2016 bol percentuálny podiel finančných investorov v rámci strednej a južnej Európe najvyšší práve na Slovensku a v Maďarsku, a to 32 %. V prvom polroku roku 2017 sa ich percentuálny podiel ešte zvýšil, a aj keď sa Slovensko umiestnilo na 2. mieste so 47 %, je viditeľný nárast o 15 %,“ uviedol associate partner transakčného poradenstva EY v Slovenskej republike.

Spoločnosť EY (predtým Ernst & Young) poskytuje celosvetovo odborné poradenské služby v oblasti auditu, daní, transakčného a podnikového poradenstva. Názov EY označuje celosvetovú organizáciu a môže zahŕňať jednu alebo viac členských firiem Ernst & Young Global Limited, pričom každá je samostatná právnická osoba.

Súvisiace články

Aktuálne správy