Americký minister energetiky R. Perry vyzval na zachovanie tradičných elektrární

Americký minister energetiky Rick Perry dnes vyzval federálne úrady, aby zabezpečili iniciatívy, ktoré zachovajú uhoľné a atómové elektrárne v činnosti. „Neustále zatváranie tradičných elektrární vyžaduje komplexnú stratégiu pre dlhodobú spoľahlivosť a odolnosť,“ napísal v liste Federálnej regulačnej komisii v energetike (FERC). „Štáty a regióny akceptujú zvýšené riziká, ktoré môžu ovplyvniť budúcu spoľahlivosť a odolnosť dodávok elektrickej energie.“
Perry požiadal FERC o definitívne rozhodnutie do 60 dní a vyzval ju, aby jej členovia vyvinuli a zaviedli reformy. Tie by mali umožniť týmto elektrárňam nonstop výrobu elektriny, uskladnenie paliva priamo na mieste minimálne na 90 dní a prostredníctvom regulovaných cien aj úplnú náhradu nákladov.
Administratíva prezidenta Donalda Trumpa je presvedčená, že zatvárania stoviek uhoľných elektrární a niektorých jadrových reaktorov v posledných rokoch podkopalo schopnosť rozvodnej siete vydržať náročné obdobia, najmä mimoriadne studené zimy.
Perry v apríli nechal vypracovať štúdiu administratívnych bremien, ktoré zaviedli predchádzajúci prezidenti. Tieto bremená viedli k zatvoreniu najviac vyťažených elektrární. Štúdia sledovala aj postup Baracka Obamu, ktorý chcel v snahe o ochranu klímy obmedziť používanie fosílnych palív.
Najnovšia správa ministerstva energetiky vyzvala k vytvoreniu iniciatív na podporu uhoľných a atómových elektrární, hoci väčšina zrušených elektrární padla za obeť konkurencii lacnejšieho zemného plynu a rozvoju technológií solárnej a veternej energetiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy