Peniaze z tantiém: Kto chcel vsadiť na Bowieho, teraz má šancu u Eminema

, iHNed Foto: TASR/AP

Zhruba pre dvadsiatimi rokmi ponúkol svoje bondy David Bowie. Dnes sa podobnou cestou vydáva raper Eminem. Ako akcionár získate podiel na príjmoch z tantiém za každý prehratie jeho skladieb.

David Bowie bol priekopníkom nielen v hudbe, umení ale aj v oblasti financií. V roku 1997 sa spojil s investičným bankárom Davidom Pullmanom, ktorý vydal takzvané Bowieho dlhopisy. Sľubovali splatnosť do roku 2007 a úrok 7,9 percenta ročne. Bondy zarábali na províziách za predaj alebo verejné šírenie skladieb z 25. albumov, ktoré mal vtedy Bowie na konte. Bowie a Pullman týmto krokom inšpirovali aj ďalších umelcov, a majiteľov práv k umeleckým dielam, aby ponúkli investorom podiel na budúcich príjmoch z ich duševného vlastníctva. Podobne postupoval napríklad „krstný otec soulu a funku“ James Brown, alebo filmové štúdiá Miramax, ktorým patria filmové hity ako napríklad Pulp Fiction a Anglický pacient.

Celú emisiu, všetky Bowieho dlhopisy v celkovom objeme 55 miliónov dolárov, nakoniec  kúpila americká poisťovňa Prudential. Drobní investori nemali šancu. Ponuka bola vlastne pre poisťovňu ušitá na mieru. V prípade rapera Eminema je to ale inak. Investičná ponuka je určená jednotlivcom, ktorí si môžu dovoliť investovať aspoň 2 250 dolárov. Za túto sumu získajú až 150 akcií spoločnosti Royalty Flow, čo v preklade znamená príliv tantiém.

Spoločnost Royalty Flow chystá vstup na burzu s cieľom  získať až 50 miliónov dolárov. Nákupom práv k piesňam, ktoré americký hiphopový umelec vydal do roku 2013, získa akcionár Royalty Flow podiel na príjmoch z tantiém za každé prehratie Eminemových hitov. A že ich nie je málo, to dokazujú playlisty mnohých rozhlasových staníc.

Naopak Royalty Flow, za peniaze získané predajom akcií kúpi práva k štvrtine tantiémov, ktoré za Eminemove piesne prislúchajú bratom Jeffovi a Markovi Bassovým, ktorí rapera objavili a sú aj vydavateľmi veľkej časti jeho diskografie. Podľa údajov Royalty Flow, minuloročné príjmy bratov Bassových z tantiém za skladby Eminema dosiahli viac než 5 miliónov dolárov. Royalty Flow má v pláne získať aj práva k províziám od iných umelcov.

Hudobné vydavateľstvá časom pochopili, že nie predaj nosičov, ale počúvanie skladieb cez internet je ich budúcnosť. Vďaka streamovaniu rastú ich príjmy. Noví investori však majú málo príležitostí, aby mohli svoje peniaze vložiť priamo do hudobného biznisu. Odvetvie ovláda niekoľko spoločností, ktorých akcie nie sú verejne obchodované, alebo sú súčasťou  veľkých korporácií, uviedla agentúra Bloomberg.

„Hudobný priemysel zažíva boom,“ vyhlásil v CNBC Matt Smith, riaditeľ spoločnosti Royalty Exchange, ktorá stojí za projektom Royalty Flow. Podľa investičnej banky Goldman Sachs sa do roku 2030 celosvetový obrat hudobného priemyslu viac než zdvojnásobí na zhruba 41 miliárd dolárov. Väčšinu príjmu budú predstavovať príjmy z platených streamovacích služieb ako je Spotify.

Súvisiace články

Aktuálne správy