Nič netrvá večne: Upravte si svoju stratégiu o faktor čo ak náhodou

, Forbes;CNBC Foto: SITA/AP

Prečo zasahovať do niečoho, čo práve funguje? Pretože neaktivita môže skĺznuť do ľahostajnosti a to by sa mohlo škaredo vypomstiť.

V súčasnom prostredí sa väčšina investorov cíti celkom komfortne. Trhy rastú, volatilita je veľmi nízka, takže na burze dokáže zarobiť ktokoľvek, stačí ak vsadí na široký index. Dokazuje to niekoľko čísel.

– Americký index S&P 500 tento rok prekonal druhý najmenší priebežný pokles v histórii v rámci kalendárneho roka – 2,8 %.

– Realizovaná volatilita na úrovni 7,1 % je treťou najnižšou za 90 rokov.

– Viac ako 5 % pokles ceny akcie nezažili už viac než 300 dní, čo je šieste najdlhšie obdobie v histórii.


– Sharpeho pomer vyjadrujúci pomer ziskov a rizika investorov s dlhodobým horizontom je najpriaznivejší v histórii.

Niet sa čo diviť, že investori nemaj chuť nič vo svojej stratégii zmeniť. Všetko im vychádza. Ale do kedy sa dá spoliehať na to, že situácia na trhoch sa nezmení? Práve mimoriadne priaznivé podmienky na burzách by mali byť varovaním, nič totiž netrvá večne.

"Investori by si mali uvedomiť, že musia prejsť mostom spájajúcim ľahostajnosť s obozretnosťou," tvrdí psychologička Sonja Lyobomirská. "Mali by sa zamyslieť nad tým, čo by sa mohlo stať." To, že je nutné posilniť ostražitosť, podľa nej ešte neznamená, že je nevyhnutné urobiť aj potrebné kroky. Jen dobré si pripraviť plán, ako sa zachováte v rôznych situáciách, ktoré by mohli nastať. Byť pripravený. Najlepší čas na opravu strechy je keď svieti slnko.

Mike Wilson z Morgan Stanley očakáva, že index S&P 500 sa na začiatku budúceho roka dostane 2 700, avšak krátko potom môže nastať korekcia v druhej polovici budúceho roka, ktorá by mohla znížiť hodnotu S&P 500 o 20 percent. Najväčší býk na Wall Street tvrdí, že trh by mohol rásť o ďalších 8 % za 3 mesiace.

Podľa Wilsona existuje riziko mierneho pádu na jeseň tohto roka, možno o 5 až 6 percent, ešte predtým, ako S&P obnoví svoj rast a dosiahne cieľ 2 700 cieľ. Korekcia by mohl podľa neho prísť koncom októbra alebo začiatkom novembra. Katalyzátorom dočasného prepadu by mali byť diskusie o daňovej reforme, najmä ak to vyzerá tak, že Kongres nebude súhlasiť s hlavnými bodmi.

Pokles o 20 percent z 2 700 na 2 250, ak by index S&P dosiahol hranicu 2700, bol by to nárast od marca 2009 o 300 percent. "Nachádzame sa v závere cyklu," povedal vo vysielani CNBC. "Po eufórii z fiškálneho stimulu a odklepnutí znižovania daní niekedy začiatkom budúceho roka, by to znamenalo koniec cyklu. V druhej polovici budúceho roka by nastal medvedí cyklus."

Wilson poukazuje na to, že investori už začali vopred premietať  pozitívne prekvapenia spojené s kvartálnymi  výsledkami a nie až po ich zverejnení. K takémuto kroku ich zrejme vedie dôvera v silné ekonomické oživenie, ktoré prinesie vítané hodnotenia v štýle „lepšie, než sa čakalo“. Navyše sa znížila makroekonomická volatilita a neobjavujú sa  výrazné katalyzátory, ktoré by hýbali trhom a hospodárením firiem. Aj to sa podpisuje pod správanie sa investorov, ktorí predpokladajú pokračovanie pozitívneho vývoja ziskov a už dnes ho premietajú do cien na trhu.

Tento pohľad by mohol vysvetľovať, prečo sa niektorým technologickým gigantom na trhu nedarí práve najlepšie, napriek tomu, že v druhom štvrťroku dosiahli lepšie než očakávané zisky. Aj v tomto prípade je totiž možné, že investori už pozitívne výsledky očakávali a ceny ich odrážali ešte predtým, než s nimi firmy prišli. A potom absentoval ďalší faktor, ktorý by ceny akcií týchto spoločností potiahol ďalej smerom hore.

Morgan Stanley predpokladá, že podobný scenár nastane aj počas zverejňovania výsledkov za tretí kvartál. Počas výsledkovej sezóny by tak podľa banky malo dôjsť ku konsolidácii. A potom sa už index S&P 500 vydá k cieľu 2700 bodov do konca roka 2017.
 


Ekonomická nálada v eurozóne sa v septembri dostala na najlepšiu úroveň za viac než desať rokov
Optimizmus vzrástol vo všetkých sektoroch s výnimkou finančných služieb. Vyplýva to z údajov zverejnených Európskou komisiou. Nálade je dokonca ešte o niečo lepšia, než predpokladali analytici.

Súhrnný index nálady vzrástol na 113 bodov z augustových 111,9 bodu a je tak na najvyššej úrovni od júla 2007. Index prekonal očakávania analytikov, ktorí podľa prieskumu agentúry Reuters počítali s nárastom o jednu desatinu bodu na 112 bodov.

Index nálady v priemysel sa zvýšil na 6,6 bodu z augustových 5. Mierne zlepšenie vykázala nálada v sektore služieb aj medzi spotrebiteľmi. Index nálady vo finančných službách sa ale v septembri prepadol na 18,8 bodu z 25,6 bodu v predchádzajúcom mesiaci.

Štatistický úrad Eurostat tento mesiac uviedol, že medziročný rast ekonomiky eurozóny v druhom štvrťroku zrýchlil na 2,3 percenta z dvoch percent v predchádzajúcom m kvartáli.


 

Súvisiace články

Aktuálne správy