Merkelovej Jamajka: Euro bez vážnejšej straty, integračné projekty sú ohrozené

, ČSOB;FT;businessinsider;fidelity Foto: TASR/AP

Angela Merkelová bude po štvrtý krát kancelárkou, zostaviť koalíciu ale nebude vôbec jednoduché. Euro zatiaľ výraznejšie nezareagovalo, ľahko negatívne by sa výsledok volieb mohol odraziť na dlhopisoch južných štátov eurozóny, naopak dobre by sa mohlo dariť nemeckému bundu.

CDU/CSU sa podarilo zvíťaziť,  ale je to najslabší výsledok od roku 1949. Na druhom mieste skončili socialisti, ktorí dosiahli len 20 % a rozhodli sa dobrovoľne odísť do opozície. Predvolebné prieskumy prekonala nacionalistická AfD,dosiahla viac než 13 %. Až 46 % Nemcov vyjadrilo znepokojenie nad "vplyvom islamu" vo svojej krajine. Viac ako tretina si myslí, že majú "príliš veľa cudzincov". Po prvýkrát v povojnovej histórii bude mať Nemecko v parlamente významného pravicového zástupcu, populistickú protiislamskú Alternatívu pre Nemecko (AFD).

Angele Merkelovej tak nezostáva nič iné, ako sa pokúsiť zostaviť pravicovo ľavicovú koalíciu s liberálnou FDP a zelenými, tzv. Jamajku.

Analytici tvrdia, že takáto koalícia má minimálne šance na prežitie, pričom jednania budú trvať veľmi dlho. Názorové rozdiely medzi pravicovou FDP a ľavicovými zelenými sa rozchádzajú predovšetkým v otázke daní a trhu práce, ale aj v otázke európskej integrácie. Rozhovory tak môžu trvať nekonečne dlho a dohodnutý výsledok môže byť menej stabilný. Ak sa nakoniec Merkelovej podarí dohodnúť si podmienky koalície, zabezpečí, že skôr to budú socialisti než AfD, kto bude mať status oficiálnej opozície.

Z nedeľných parlamentných volieb v Nemecku vyšli ako silnejšie menšie politické strany. “Voliči tak uštredrili lekciu obom veľkým vládnym stranám. Z dlhodobého hľadiska však neočakávame žiadnu negatívnu reakciu trhov. Krátkodobé posilnenie tak môžeme brať ako príležitosť k nákupu,” hovorí Christian von Engelbrechten, portfólio manažér fondu Fidelity Germany Fund.

V uplynulých rokoch nedošlo v Nemecku k žiadnym zásadným reformám. V prípade, že by novú vládu tvorila takzvaná Jamajská koalícia, môžeme očakávať v tomto smere väčšiu dynamiku. To, pre ktoré odvetvia ekonomiky by to bolo pozitívne, a pre ktoré nie, bude závisieť od toho, ktoré požiadavky si dokážu malé strany presadiť. CDU/CSU však i napriek tomu zostane viac ako trikrát silnejšie ako menšie koaličné strany. Aj pri citeľne silnejšom partnerovi SPD sa jej pritom v doterajšej vláde darilo úspešne presadiť svoje myšlienky.

„Predpokladám, že nová koalícia bude presadzovať stabilnú a konzistentnú politiku, no s o niečo väčšou reformnou agendou a aj čiastočnými rastovými impulzmi. Nemecké podniky budú mať preto k dispozícií stabilné prostredie. Investori by sa však mali vyhnúť firmám, ktoré potrebujú pre svoj rozvoj silne prorastové prostredie,” konštatuje Ch. Engelbrechten, Fidelity.

Z výsledku volieb nebudú nadšené slabšie články eurozóny, ako je napríklad Taliansko. Ambiciózne návrhy francúzskeho prezidenta na hlbšiu ekonomickú integráciu euro-klubu, veľký spoločný rozpočet, ministra financií a predovšetkým silnejšie vzájomné záruky nemusia dopadnúť v povolebnom Nemecku na úrodnú pôdu. Liberálna FDP je pomerne skeptická voči veľkým integračným projektom z “francúzskej dielne ” a v koalícii bude silnejším hráčom než otvorene pro-európski zelení. Aj v rámci CDU/CSU sa po voľbách ozýva kritika do vlastných radov, že sa strana v európských otázkach a bezpečnosti posunula priveľmi do politického stredu.

V strednom a dlhodobejšom horizonte bude veľa závisieť na tom, aká koalícia sa Angele Merkelovej vlastne podarí dohodnúť. Pre nemeckú ekonomiku by bolo najlepšie, aby sa realizoval rad navrhovaných ekonomických reforiem z dielne FDP a ľavicoví zelení by naopak dostali silnejšie slovo v ekologických otázkach, prípadne v európskej politike.

"Oslabenie autority Merkelovej a vzostup strán s podobnými euroskeptickými názormi majú vplyv na indexy eura aj regiónu," povedal analytik Connor Campbell, analytik SpreadEx.Víkendové volebné straty oboch hlavných politických rivalov zrazili v nedeľu v noci kurz eurodolára o niečo nižšie oproti piatkovým zatváracím hodnotám. V pondelok ráno sa (9.15 hod. SEČ) klesla spoločná mena oproti doláru o 0,35 % na 1,1910 dolára.

Výsledok tak môže byť sklamaním pre tých, ktorí vsádzali na to, že už čoskoro vznikne európsky minister financií a nové spoločné dlhopisy eurozóny. Mierny pokles by mohol odrážať obavy na trhoch, ako sa podarí Merkelovej a jej CDU/CSU vytvoriť novú vládu. "Akékoľvek dlhšie obdobie neistoty predstavuje problém, hlavne ak sa preukáže nechuť FDP prijať Macronove návrhy, ochladenie vzťahov Nemecka s Francúzskom sa trh páčiť nebudú," uviedol Lee Mail, stratég Interactive Investor.

Aký bude osud Wolfganga Schäubleho, dlhoročného nemeckého ministra financií, ktorý bude čeliť tlakom zo strany FDP? Líder FDP Christian Lindner po voľbách okamžite vylúčil podporu pre rozpočet eurozóny v štýle, akom to navrhuje Emmanuel Macron. Aj keby sa Schäublemu podarilo zotrvať vo svojej funkcii alebo sa presunul na post ministra vnútra a ministra migrácie, nová nemecká vláda bude mať výrazne proti fiškálnym transferom a rozdeleniu rizika v rámci únie. Reformátori z Bruselu si tak budú pravdepodobne musieť spočiatku stanoviť realistickejšie ciele, napríklad niektoré nedotiahnuté detaily bankovej únie. Mnohé nakoniec bude jasnejšie po prejave francúzskeho  prezidenta, ktorý venuje svojej vízii pre euro. Možno bude všetko nakoniec úplne inak. Pozornosť od nemeckých volieb sa ale už začína presúvať k jej periférii, kvôli referendu o nezávislosti Katalánska, ktoré prebehne tento víkend. Po ňom to budú parlamentné voľby v Taliansku, vo februári 2018, ako hlavné politické nebezpečenstvo.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy