Úrad uložil dvom firmám v oblasti leteckého meračského snímkovania pokuty

Protimonopolný úrad (PMÚ) SR vydal 23. augusta 2017 rozhodnutie, ktorým dvom podnikateľom pôsobiacim na trhu výroby, distribúcie a predaja tovarov a služieb v oblasti leteckého meračského snímkovania a produktov leteckej fotogrametrie uložil pokuty v celkovej výške 128.653 eur. Informovala o tom dnes hovorkyňa úradu Adriana Olšavská.
„Zo zistení úradu vyplýva, že podnikatelia v rokoch 2005 až 2013 koordinovali svoje aktivity na relevantnom trhu, a to v súvislosti s určením cien a iných obchodných podmienok výroby, distribúcie a predaja produktov, ako aj v súvislosti s rozdelením trhu, a to na účely výroby produktov fotogrametrie a ich následnej distribúcie,“ priblížila.
Podnikatelia sa v tomto období podľa nej taktiež dohadovali na spoločnom postupe voči zákazníkom počas verejných obstarávaní a obchodných verejných súťaží, či iných obdobných súťaží. V dôsledku takéhoto konania podnikateľov boli poškodení ich zákazníci, ktorými boli aj viaceré subjekty z verejného sektora.
„Zo získaných podkladov a informácií vyplynulo, že podnikatelia navzájom komunikovali, vymieňali si informácie, a tak svoj postup na trhu koordinovali. Účelom tejto koordinácie bolo, aby jednotlivé zákazky získal vopred určený podnikateľ, spravidla v nadväznosti na rozdelenie zákazníkov medzi podnikateľov a aby zhodným zákazníkom, respektíve v súvislosti so zhodnými projektmi predložili obaja podnikatelia rovnaké, alebo aspoň podobné cenové ponuky,“ informovala Olšavská.
Konanie podnikateľov bolo podľa nej vyhodnotené úradom ako dohoda obmedzujúca súťaž podľa zákona o ochrane hospodárskej súťaže a podľa článku 101 Zmluvy o fungovaní EÚ. Zároveň úrad za uvedené konanie uložil podnikateľom zákaz účasti vo verejnom obstarávaní na dobu troch rokov od právoplatnosti konečného rozhodnutia.
„Rozhodnutie úradu nie je právoplatné. Nakoľko sa jedná o prvostupňové rozhodnutie, proti ktorému účastníci konania môžu podať rozklad, v tejto fáze úrad neuvádza ďalšie podrobnosti o predmetnom rozhodnutí,“ dodala Olšavská.

Súvisiace články

Aktuálne správy