Výrobné ceny v českom priemysle v auguste stúpli

Medzimesačne sa augustové ceny českých priemyselných výrobcov zvýšili o 0,2 % a medziročne o 1,4 %.

Výrobné ceny v českom priemysle a stavebníctve v auguste medzimesačne posilnili zhodne o 0,2 percenta a ceny trhových služieb oproti júlu stúpli o 0,4 percenta. Medziročne sa augustové ceny priemyselných výrobcov v ČR zvýšili o 1,4 percenta, ceny stavebných prác vzrástli o 1,6 percenta a trhové služby oproti augustu minulého roka zdraželi o 1,8 percenta. Informoval o tom v pondelok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Medzimesačne v rámci cien priemyselných výrobcov v ČR v auguste zdraželi potraviny, nápoje a tabak (0,5 %), ale znížili sa ceny ťažby a dobývania (-1,3 %) a chemických látok a výrobkov (-1 %). V rámci sektora služieb sa medzimesačne zvýšili ceny služieb v oblasti zamestnania (4,1 %), ceny reklamných služieb a prieskumu trhu (2,8 %) a zdraželi aj vydavateľské služby (1,1 %).

Medziročne stúpli ceny kovov a kovových výrobkov (4,9 %) a potravín, nápojov a tabaku (4,2 %). V porovnaní s augustom minulého roka však zlacneli dopravné prostriedky (-2,5 %) a klesli aj ceny v segmente elektrina, plyn, para a klimatizovaný vzduch (-1,3 %). V rámci služieb sa medziročne zvýšili ceny poistenia, zaistenia a penzijného financovania (5,3 %), vydavateľských služieb (3,9 %) a reklamných služieb a prieskumu trhu (4,9 %). Zlacneli však telekomunikačné služby (-1,1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy