Eustream podpísal zmluvu o štúdii uskutočniteľnosti pre plynovod Eastring

Slovenský prepravca zemného plynu Eustream podpísal zmluvu o vypracovaní štúdie uskutočniteľnosti pre plánovaný plynovod Eastring spájajúci krajiny strednej a juhovýchodnej Európy. Zmluva bola podpísaná koncom augusta s maďarskou konzultačnou a projekčnou spoločnosťou Euroil. Informoval o tom dnes Eustream.
V nadväznosti na podpis zmluvy sa tento týždeň v utorok (6.9.) v Bratislave uskutočnilo prvé spoločné pracovné stretnutie so zástupcami Euroilu a reprezentantmi partnerov projektu Eastring – bulharskej spoločnosti Bulgartransgaz EAD, rumunskej Transgaz S.A., maďarskej spoločnosti FGSZ Zrt. a Eustreamu.
„Vstúpili sme do novej fázy projektu, ktorý je dôležitý z hľadiska posilnenia energetickej bezpečnosti dodávok zemného plynu v strednej a juhovýchodnej Európe. Eastring je súčasťou európskeho zoznamu Projektov spoločného záujmu (PCI) a sme radi, že túto dôležitú časť projektu môžeme uskutočňovať s priamou finančnou podporou zo strany Európskej únie,“ zhodnotil generálny riaditeľ Eustreamu Rastislav Ňukovič.
Cieľom štúdie uskutočniteľnosti je definovať potrebné technické, ekonomické, finančné a environmentálne aspekty budúceho plynovodu, vrátane jeho optimálneho trasovania a tiež uskutočniť rozsiahly prieskum trhu.
Polovica oprávnených nákladov na štúdiu bude uhradená zo strany Európskej komisie z prostriedkov Nástroja na prepájanie Európy (Connecting Europe Facility). Štúdia bude dokončená v júni 2018 a jej výsledky budú slúžiť ako podklad pre ďalšie rozhodnutia o podobe projektu.
Obojsmerný plynovod Eastring – európsky Projekt spoločného záujmu má prepojiť plynárenskú infraštruktúru západnej Európy s juhovýchodnou Európou a vytvoriť prístup k novým zdrojom zemného plynu z rozličných regiónov, vrátane kaspickej oblasti, východného Stredomoria či Blízkeho východu. Zámerom je zásadne zvýšiť bezpečnosť dodávok zemného plynu pre celý región.

Súvisiace články

Aktuálne správy