EPH kupuje stratovú nemeckú elektráreň na čierne uhlie

Český Energetický a priemyselný holding (EPH) podnikateľa Daniela Křetínského kupuje v Nemecku stratovú čiernouhoľnú elektráreň Mehrum. EPH verí, že vďaka skúsenostiam zo svojich hnedouhoľných elektrární, dostane Mehrum s výkonom 690 megawattov z červených čísiel. Na jej kúpe sa dohodol s oboma doterajšími vlastníkmi, Stadtwerke Hannover a BS Energy, uviedol český denník E15.
„Zmluvu podpíšeme v priebehu septembra. Riadime sa stratégiou postupne zvyšovať podiel obnoviteľných zdrojov na 50 %. Rozhodnutie predať elektráreň umocnili tiež ekonomické tlaky v oblasti čiernouhoľných elektrární,“ odôvodnila predaj šéfka predstavenstva Stadtwerke Hannover Susanna Zaprevaová.
Cenu transakcie nechceli obe strany komentovať. V nemeckých médiách sa už objavili špekulácie, že Nemci by mali k elektrárni „prihodiť“ ešte hotovosť. Doterajší vlastníci zvažovali ako alternatívu k predaju odstavenie elektrárne, ktorá je už niekoľko rokov v strate. Jej prenechanie českému holdingu im ušetrí peniaze na neskoršiu likvidáciu.
Stadtwerke Hannover oceňujú účtovnú hodnotu svojho 83-% podielu v elektrárni na 40 miliónov eur, uviedol finančný riaditeľ hannoverskej firmy Marc Hansmann.
Pre EPH je nákup takmer 40 rokov starej elektrárne pokračovaním v tzv. nemeckej stratégii. Spolieha sa na to, že po odstavení jadrových elektrární v roku 2022 bude Nemecko ešte celé roky potrebovať uhoľné elektrárne. „V našom portfóliu doteraz dominuje hnedé uhlie. Kúpou elektrárne Mehrum ho strategicky doplníme o čierne uhlie. Vďaka dlhoročným skúsenostiam s prevádzkou tepelných elektrární sme presvedčení, že napriek zložitým podmienkam na trhu nájdeme pre Mehrum v súvislosti s našimi ďalšími elektrárňami ekonomickú perspektívu,“ povedal Jan Špringl, podpredseda predstavenstva EPH.

Súvisiace články

Aktuálne správy