Česká priemyselná produkcia v júli medzimesačne klesla

V porovnaní s júnom priemyselná výroba krajiny v júli oslabila o 9,8 %, medziročne posilnila o 3,3 %.

Sezónne upravená produkcia českého priemyslu v júli medzimesačne reálne oslabila o 9,8 percenta. Informoval o tom v stredu na svojej internetovej stránke český štatistický úrad, podľa ktorého dôvodom poklesu výroby boli celozávodné dovolenky vo významných podnikoch. Medziročne júlová priemyselná výroba krajiny reálne stúpla o 3,3 percenta. Medziročne vzrástla najmä výroba motorových vozidiel o 17,1 percenta a strojov a zariadení o 9,4 percenta. Klesla produkcia odvetvia výroby a rozvodu elektriny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu o 8 % a produkcia v segmente ťažby a dobývania o 14,3 %.

Nové objednávky českého priemyslu v júli medziročne posilnili o 7,6 percenta. Nové objednávky zo zahraničia sa zvýšili o 8,5 percenta a nové domáce objednávky stúpli o 5,8 percenta. Zvýšili sa objednávky motorových vozidiel (5,4 %), objednávky kovov (26,1 %) a elektrických zariadení (13,2 %). Klesli nové objednávky základných farmaceutických výrobkov a farmaceutických prípravkov (-27,3%).

Priemerný počet zamestnancov v českých priemyselných podnikoch s 50 a viac pracovníkmi sa v júli medziročne zvýšil o 1,9 percenta. Priemerná hrubá mesačná nominálna mzda týchto zamestnancov v júli medziročne vzrástla o 7,4 percenta na sumu 31 197 českých korún (CZK).

Súvisiace články

Aktuálne správy