Najväčšie firmy v regióne strednej a východnej Európy medziročne zvýšili zamestnanosť o 3,9 %

Obrie firmy v regióne strednej a východnej Európy majú významný podiel na znižovaní nezamestnanosti, keď aj za ostatný rok dali prácu viac ako 2,24 milióna ľuďom, čo je 4,5 % celkovej pracovnej sily. Ako vyplýva z aktuálneho rebríčka Coface CEE Top 500, najväčšie firmy strednej a východnej Európy s obratom viac ako 300 mil. eur medziročne zvýšili zamestnanosť o 3,9 %. Ešte v roku 2015 poskytovali prácu len 4,3 % celkovej pracovnej sily.

Nadnárodná spoločnosť Coface porovnáva podľa obratu najväčšie firmy z Poľska, Maďarska, Česka, Rumunska, Slovenska, Bulharska, Litvy, Slovinska, Chorvátska, Srbska, Estónska a Lotyšska. „Z rebríčka sú vylúčené firmy z finančného sektora a tie, ktoré odmietli zverejniť finančné údaje. Zároveň si však všíma firmy aj podľa ziskovosti, pracovnej sily a sektora, v ktorom pôsobia,“ vysvetlila firma.

Ako ďalej vyplýva z rebríčka, najväčším zamestnávateľom napriek medziročnému poklesu o 1,1 % je naďalej Litva, keďže litovské spoločnosti v CEE Top 500 zamestnávajú 8,5 % celkovej pracovnej sily v krajine. Litva má pritom až siedme najpočetnejšie zastúpenie firiem v rebríčku. Jej osemnásť firiem, ktoré dosiahli za vlaňajšok obrat 18,7 mld. eur a zisk 704 mil. eur, zamestnáva viac ako 124,3 tis. ľudí. Top poľským a maďarským spoločnostiam patrí podľa zamestnanosti druhá a tretia priečka (zamestnávajú 7,1 %, resp. 5,6 % celkovej pracovnej sily v krajine). Poľsko má pritom najväčšie zastúpenie top firiem v rebríčku, 168 firiem, s obratom spolu za viac ako 223 mld. eur a ziskom vyše 6,5 mld. eur, ktoré dávajú prácu 1,13 milióna ľuďom.

Slovensko má v rebríčku Top 500 spolu 41 firiem s obratom viac ako 300 mil. eur, čo je piate najpočetnejšie zastúpenie v regióne. Za vlaňajšok vytvorili obrat 50 mld. eur a zisk 2,8 milióna eur, pričom zamestnávajú cez 108 tisíc ľudí, čo je viac ako 2 % celkovej pracovnej sily v krajine. „Nadnárodné spoločnosti, ktoré v regióne produkujú, rozšírením produkcie potvrdzujú, že región dáva solídny priestor na rast produktivity práce a kvalitu výroby,“ poznamenal k vývoju country manažér Coface Slovensko Juraj Janči.

V ôsmich krajinách najväčšie spoločnosti pribrali ďalších zamestnancov. Krajinami, kde najväčší hráči znížili svoju pracovnú silu, boli Chorvátsko (-8,5 %), Lotyšsko (-1,0 %), Litva (-13,9 %), ale aj Slovensko (-2,8 %). „Vo všeobecnosti je však celkový obraz v regióne strednej a východnej Európy pozitívny. Trhy práce sa naďalej zlepšujú, pričom miera nezamestnanosti dosahuje najnižšiu úroveň a väčšina ekonomík strednej a východnej Európy má mieru nezamestnanosti, ktorá je výrazne pod priemerom EÚ. Rastúce mzdy a nízka inflácia, spolu so zvyšujúcou sa dôverou spotrebiteľov, spôsobili, že spotreba domácností je hlavnou hnacou silou ekonomickej expanzie,“ uzavrela spoločnosť Coface.

Súvisiace články

Aktuálne správy