Napätie v Severnej Kórei: Zlato sa blíži k 12-mesačnému maximu, ale experti varujú, že sa to čoskoro môže obrátiť

, CNBC Foto: thinkstock

Cena zlata v priebehu takmer jedného roka narástla na najvyššiu úroveň. Všeobecne aktíva považované za bezpečný prístav pokračujú v rastúcom trende v kontexte pretrvávajúceho napätia okolo Severnej Kórei a jej jadrového programu.

Vzácny kov sa v prvom pondelkovom obchodovaní v Londýne najskôr odrazil od ceny 1 338,16 dolárov za trojskú uncu, v neskoršom obchodovaní sa mierne prepadli a do poludnia sa už v Londýne pohybovali okolo 1 334,48 dolárov.

Zlatá rally v pondelňajšej relácii vývojom  nasledovala japonský jen a švajčiarsky frank. "Ak sa napätie v Ázii zvýši kvôli Severnej Kórei, podporí to zlato a iné bezpečné aktíva, ale ak sa napätie znova zmierni, zlato pravdepodobne zlacnie," povedala pre CNBC Georgette Boeleová, senior FX strategička ABN Amro. "Domnievame sa, že zotavenie amerického dolára v blízkej budúcnosti zníži cenu zlata (na 1300 dolárov alebo menej) – ale v tomto scenári neočakávame, že dôjde k eskalácii situácie v Severnej Kórei," dodala.

Vypuknutie verbálnej prestrelky zo strany svetových lídrov v dôsledku testov jadrových zbraní poukázalo na vážnosť vývoja situácie. Pričom vplyv týchto sentimentov neobišiel ani finančné trhy. Kit Juckes, makro stratég Societe Generale,si myslí, že investori by mali byť skutočne pripravení na potenciálne zvrátenie geopolitickej hrozby ako rizika. "Trend v posledných mesiacoch v prípade reakcií na geopolitické udalosti, ukázal, že sa investori s averziou voči riziku sťahovali do bezpečných prístavov. Postupne by malo ale nasledovať opadnutie rizikového sentimentu. Takýto scenár sa zdá byť pre tento týždeň veľmi pravdepodobný," predpokladá Juckes.

Zvyšovanie geopolitických napätí v posledných mesiacoch umožnilo zlatu vystúpiť zo spektra 1 200 až 1 300 dolárov, ktoré v uplynulom roku dominovalo obchodovaniu s týmto drahým kovom.

Súvisiace články

Aktuálne správy