Kurz eura vzrástol na 1,1790 USD/EUR

Spoločná európska mena nadviazala na svoje stredajšie (16. 8.) zisky. Kurz eura sa dnes ráno dostal až na 1,1790 USD/EUR a bol o niečo vyšší než v stredu večer. Dolár bol pod tlakom na širšom fronte. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu napoludnie referenčný kurz na 1,1710 USD/EUR.
Negatívny vplyv na americký dolár mali dva faktory. Jedným z nich bolo zrušenie jedného poradného grémia prezidentom Donaldom Trumpom po tom, čo z neho odišli viacerí firemní šéfovia. To ešte viac podkopalo očakávania, že Trump bude realizovať politiku, ktorá podporí ekonomiku, uviedli experti Commerzbank. Trump sa čoraz viac stáva faktorom, ktorý oslabuje dolár.
Druhým faktorom je menová politika americkej centrálnej banky Fed, ktorá v stredu večer zverejnila zápisnicu z posledného zasadnutia menového výboru (FOMC). Tá ukázala, že medzi predstaviteľmi menového výboru diskutovali o mimoriadne slabej inflácii. Niektorí dokonca spochybnili osvedčené prognostické metódy Fedu. Slabý rast spotrebiteľských cien je dôvodom, prečo Fed zvyšuje úrokové sadzby len veľmi pomaly.

Súvisiace články

Aktuálne správy