Pripravte sa, hotovosť do trinástich rokov zanikne

, The Local;Svenska Dagbladet Foto: SITA/AP;thinkstock

Švédsky Kráľovský technologický inštitút (Štokholm 's Royal Institute of Technology) zverejnil štúdiu, podľa ktorej dve tretiny tamojších obchodníkov verí, že do roku 2030 prestanú prijímať platby v hotovosti. Informoval o tom spravodajský sever The Local.

Jeden z autorov štúdie Niklas Arvidsson sa domnieva, že takáto predpoveď môže byť reálna. "Ide o rýchlo rastúci trend. Pre banky znamená hotovosť len náklady. Takže hotovosť bude dostupná len tak dlho, kým to budú ľudia požadovať," povedal Arvidsson pre švédsky denník Svenska Dagbladet.

Podľa Švédskej obchodnej federácie sa bezmála osemdesiat percent maloobchodných platieb v krajine uskutoční prostredníctvom platobných kariet. Ak obchod jasne uvedie informáciu, že neprijíma hotovosť, nemusí obslúžiť zákazníkov, ktorí si želajú platiť v hotovosti. Platba v hotovosti môže odrážať určitú túžbu po súkromí, aby zákazník mohol uhradiť platbu bez toho, aby to banka videla. Objavili sa však prípady, keď zdravotné stredisko odmietlo prijať hotovosť.Štátne inštitúcie sú ale povinné hotovosť prijať.

Štúdie sa zúčastnilo vyše 740 obchodníkov, ktorí podnikajú v odvetviach, kde sa tradične obracia vysoký objem hotovosti.

V minuloročnej štúdii spoločnosti VISA sa ukázalo, že Švédi patria medzi európske špičky, čo sa týka bezhotovostných platieb. Debetné karty využívali Švédi trikrát častejšie ako priemerní Európania.Vo Švédsku je dnes 80 percent všetkých maloobchodných transakcií odbavených kartami, a tento podiel sa neustále zvyšuje. Ale aj tu existujú skupiny, ktoré sú viac závislé na peniazoch, než ostatné, ako sú starí ľudia a prisťahovalci.

Švédi sa ale vo všeobecnosti vo väčšej miere spoliehajú na banky, než ostatné európske národy. Súčasťou novej smernice na boj proti praniu špinavých peňazí je aj  vyzvanie obchodníkov, aby uprednostňovali bezhotovostný styk. Doteraz obchodník, ktorý prijal 15 000 eur, musel poznať zdroj týchto peňazí. Nová smernica znižuje prah na 5000 eur. Aby to nepredstavovalo pre obchodníkov administratívne zaťaženie, odporúčanie znie, platby v hotovosti akceptovať do výšky 45 000 švédskych korún (asi  4700 eur).

Nová smernica ohrozí hospodársku súťaž bánk v tejto oblasti. Banky stratia monopol na informácie o svojich zákazníkoch a platobných zvyklostiach. Možnosť využiť tieto údaje dostanú všetky firmy zo segmentu.

Skoncovať s hotovosťou je spôsob, ako preniknúť do šedej ekonomiky. Na druhej strane, si bezhotovostná spoločnosť vyžaduje dobrú pripravenosť na mimoriadne situácie. Ako zaplatiť v prípade, ak elektronické systémy vypadnú.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy