Spotrebiteľské ceny v USA sa v júli mierne zvýšili

Spotrebiteľské ceny v USA sa v júli mierne zvýšili. Zdraženie zdravotnej starostlivosti a oblečenia vykompenzovalo zlacnenie hotelov a automobilov. Životné náklady však v júli stúpli menej, než sa očakávalo.
Index spotrebiteľských cien v júli medzimesačne vzrástol o 0,1 % po stagnácii v júni a 0,1-% poklese v máji, uviedlo americké ministerstvo práce. Ekonómovia počítali, že ceny stúpnu o 0,2 %. Jadrová inflácia, do ktorej sa nezapočítavajú kolísavé ceny energií a potravín, dosiahla takisto 0,1 %, pričom sa očakávalo 0,2 %.
Medziročne sa spotrebiteľské ceny rovnako ako jadrové ceny v júli zvýšili o 1,7 %, pričom ekonómovia počítali s nárastom v prípade celkovej inflácie 1,8 %. Jadrová inflácia bola v súlade s predpoveďami. To signalizuje, že inflačné tlaky zostávajú pod kontrolou. Jadrová inflácia sa tento rok dokonca spomaľuje, čo vyvoláva obavy, že inflácia sa vzďaľuje 2-% cieľu centrálnej banky Fed.
Ceny ubytovania mimo domov v júli medzimesačne padli o 4,2 % a ceny nových áut o 0,5 %, čo bolo najviac od roku 2009. Ceny energií sa znížili o 0,1 % z dôvodu zlacnenia zemného plynu o 2,3 %. Ceny potravín vzrástli o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy