Zoznam najväčších súkromných svetových bánk: Spoločne spravujú aktíva za 13,3 bilióna dolárov, ich zisk stagnoval

, reuters Foto: TASR/AP

Titul najväčšej privátne banky sveta si udržala švajčiarska banková skupina UBS, ktorá má v správe aktíva v objeme 2,06 bilióna dolárov. Nasledujú Bank of America, Morgan Stanley a Wells Fargo. Na piate miesto sa dostala Royal Bank of Canada, ktorá na šiestu pozíciu odsunula švajčiarskou Credit Suisse.

Pokračujúce problémy nemeckej jednotky bankového sektora, Deutsche Bank, spôsobili jej vypadnutie zo zoznamu pätnástich najväčších privátnych bánk sveta. Objem jej klientskych aktív sa v dolárovom vyjadrení prepadol o 28 percent a na konci minulého roka predstavoval 227 miliárd USD. V rebríčku konzultačnej spoločnosti Scorpio Partnership je celkovo 25 finančných kolosov.

Najväčší posun zaznamenala China Merchants Bank, ktorá vystúpila o päť miest a dostala sa na 15. priečku. Na 24. miesto sa dostal nováčik zoznamu, a to Bank of China.

Podľa údajov spoločnosti Scorpio má 25 najväčších privátnych bánk sveta vo správe aktíva za 13,3 bilióna dolárov od bohatých klientov s majetkom vyše jeden milión dolárov. Zisk týchto bánk vlani stagnoval, jednak kvôli nízkym či negatívnym úrokovým sadzbám, jednak kvôli presunu záujmu klientov na pasívne investície.

Deutsche Bank vlani v USA predala sekciu správy majetku, čo je podľa hovorcu banky hlavný dôvod poklesu objemu aktív. Banka bola jednou z mnohých finančných inštitúcií, ktoré americké úrady vyšetrovali kvôli praktikám pri predaji hypotekárnych cenných papierov pred vypuknutím svetovej finančnej krízy v druhej polovici minulého desaťročia. Americká vláda banky viní z toho, že poskytovali investorom zavádzajúce informácie o kvalite týchto cenných papierov. Ministerstvo spravodlivosti od Deutsche Bank najskôr požadovalo 14 miliárd dolárov, koncom minulého roka sa ale banka s úradmi dohodla, že v rámci urovnania sporu zaplatí „len“ 7,2 miliardy USD.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy