Rast spotrebiteľských cien v Rusku sa spomalil, inflácia sa dostala pod 4 %

Spotrebiteľské ceny v Rusku vzrástli v júli miernejšie než v predchádzajúcom mesiaci, pričom tempo rastu bolo zároveň slabšie, než predpokladali trhy. To by podľa ekonómov mohlo presvedčiť centrálnu banku, aby na budúci mesiac pristúpila k zníženiu úrokových sadzieb.
Ako uviedol tento týždeň ruský štatistický úrad, spotrebiteľské ceny vzrástli v Rusku minulý mesiac medziročne o 3,9 % po 4,4-% raste v júni. Ekonómovia očakávali, že rast spotrebiteľských cien sa spomalí len na 4,3 %. Výraznejšie spomalenie tempa rastu spôsobilo, že medziročná miera inflácie sa prvýkrát v tomto roku dostala pod inflačný cieľ banky stanovený na 4 %.
Výrazne sa rast spotrebiteľských cien spomalil aj v medzimesačnom porovnaní. Zatiaľ čo v júni spotrebiteľské ceny vzrástli o 0,6 %, v júli dosiahol ich rast len 0,1 %. Aj v tomto prípade bolo spomalenie rastu výraznejšie, než očakávali ekonómovia. Tí predpokladali, že spotrebiteľské ceny v Rusku vzrastú v júli oproti júnu o 0,5 %.
Ruská centrálna banka na poslednom zasadnutí koncom júla ponechala kľúčovú úrokovú sadzbu nezmenenú, uviedla však, že vidí určitý priestor na ďalšie zníženie sadzby v 2. polroku tohto roka. Kľúčová úroková sadzba tak zostala na nezmenenej úrovni 9 %, na ktorú ju centrálna banka znížila v júni. Tento rok znížila hlavnú úrokovú sadzbu už trikrát, okrem júna ešte v apríli a predtým v marci.
Ako povedal ekonóm spoločnosti Capital Economics William Jackson, najnovšie údaje o vývoji inflácie by mohli banku presvedčiť, aby na budúcom zasadnutí posunula kľúčovú úrokovú sadzbu opäť nižšie. Nasledujúce zasadnutie menového výboru ruskej centrálnej banky je stanovené na 15. septembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy