Medzimesačný rast maloobchodu eurozóny sa v júni zrýchlil

Maloobchodné tržby v eurozóne v júni medzimesačne stúpli o 0,5 % po májovom posilnení o 0,4 %.

Sezónne upravené maloobchodné tržby v eurozóne v júni medzimesačne stúpli o 0,5 percenta. Ich rast sa tak zrýchlil po májovom posilnení o 0,4 percenta. V rámci celej 28-člennej Európskej únie sa maloobchodné tržby v júni medzimesačne zväčšili o 0,4 percenta. Aj ich rast sa zrýchlil, keďže v máji posilnili o 0,3 percenta. Medziročne sa maloobchod eurozóny aj celej EÚ v júni podľa kalendárne upravených údajov zväčšil zhodne o 3,1 percenta. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Medziročne slovenský maloobchod v júni podľa kalendárne upravených údajov vzrástol o 8,1 percenta. Medziročný rast slovenských maloobchodných tržieb bol pritom v rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, tretí najvýraznejší. Rýchlejší rast evidovali iba Slovinsko (10,2 %) a Chorvátsko (8,2 %). Medziročne maloobchod oslabil v Luxembursku, a to o 25,8 percenta, ale išlo o výsledok zmeny metodiky.

Medzimesačný rast kalendárne a sezónne upravených slovenských maloobchodných tržieb sa v júni zrýchlil na úroveň 0,8 percenta po májovom posilnení o 0,5 percenta. Medzimesačne sa v júni v rámci členských štátov Európskej únie, z ktorých boli údaje k dispozícii, maloobchodné tržby najviac zväčšili v Chorvátsku (5,8 %), Portugalsku (2,4 %) a Slovinsku (1,7 %). Medzimesačný pokles maloobchodu evidovali v Litve (-1,7 %), Lotyšsku (-0,8 %) a Bulharsku (-0,5 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy