19 najproduktívnejších ekonomík sveta: Nemusíš pracovať veľa, stačí ak budeš robiť efektívne

, expertmarket Foto: TASR/O. Ondráš;thinkstock

Produktivita je jednou z kľúčových hnacích síl hospodárskeho úspechu. Čím produktívnejší sú pracovníci krajiny, tým väčšiu hodnotu dokážu priniesť svojim zamestnávateľom, a tým aj domácej ekonomike.

Nový výskum Expert Market odhalil, kde vo svete sú ľudia najproduktívnejší. V prieskume porovnali údaje z 35 najväčších svetových ekonomík a dali ich do rebríčka. Kľúčovou hodnotou je v tomto prípade HDP na obyvateľa jednotlivých krajín a počet odpracovaných hodín na osobu. V hrubom rámci tak dostali náznak toho, ktoré národy dokážu zarobiť najviac peňazí za najkratší čas a sú preto najproduktívnejšie. Suma v librách predstavuje, koľko každý pracovník prináša do ekonomiky svojej krajiny za odpracovanú hodinu.

19. Izrael: 15,95 libry – Krajina si rýchlo získala reputáciu ako stredisko inovácie, izraelskí pracovníci pracujú v priemere 1889 hodín ročne.

18. Japonsko: 17,21 libry – Japonsko prechádza bezprecedentným experimentom negatívnych  úrokových sadzieb. Má najvyššiu úroveň vládneho dlhu spomedzi všetkých krajín sveta ak porovnávame HDP. Problémom je aj starnúce obyvateľstvo.

17. Spojené kráľovstvo: 17,37 libry – Britská ekonomika už trpí určitým negatívnym výsledkom hlasovania o Brexite, klesajúca libra zvyšuje infláciu a stláča platy. V rovnakom rebríčku v minulom roku britskí zamestnanci generovali 18,64 libry za hodinu.

16. Nový Zéland: 18,07 libry – Ostrovný národ na najvzdialenejšom kúte Zeme je závislý vo veľkej miere na svojom mliekarenskom a ovčiarskom priemysle. HDP Nového Zélandu na obyvateľa je 31,652 libry.

15. Francúzsko: 19,51 libry – Francúzsko má kratší pracovný týždeň než Veľká Británia, ale pracovníci dokážu vyprodukovať vyšší HDP za hodinu. Emmanuel Macron, nový prezident krajiny, sa chystá posvietiť si aj na archaické pracovné zákony v krajine.

14. Kanada: 19,72 libry – HDP na obyvateľa je vo výške 33,580 libry a odpracuje sa tu v priemere 1703 hodín ročne. Tieto čísla znamenajú, že Kanadu v produkcii porážajú okrem iného aj USA.

13. Fínsko: 19,85 libry – Vo väčšine rSlnko zapadá o niečo skôr, ale Fíni nie sú z toho frustrovaní, dokážu odviesť dobrý kus práce, každý týždeň vyprodukujú 631 libier.

12. Rakúsko: 21,06 libry – HDP na obyvateľa je 33,715 libier ročne, pracovníci strávili „v robote“ zhruba 1601 hodín ročne, čím sú o niečo viac produktívnejší ako ich susedia.

11. Nemecko: 23,30 libry – Nemci sú povestní svojou efektívnosťou, čo sa prejavuje v produktivite, Nemecko je druhým najproduktívnejším členským štátom G7.

10. Švédsko: 23,67 libry – Rovnako ako ostatné škandinávske štáty, Švédsko je známe tým, že jeho obyvatelia sa považujú za šťastný národ. S minimálnou kriminalita je to celkom pekné miesto pre život. Zdá sa, že to pomáha aj pri produktivite.

9. Holandsko: 24,04 libry – Holanďania majú povesť ľahkovážnych ľudí, ale to je len nepodložené ohováranie, stačí sa pozrieť na výsledky, Holandsko má siedmy najproduktívnejší národ v Európe.

8. Írsko: 25,44 libry – Írsko je krajina, ktorá sa v ostatnom čase čoraz dostáva do popredia, ako miesto, kam by sa mohli presťahovať firmy z Veľkej Británie po Brexite. Jeho HDP na obyvateľa bol 47 805 libier.

7. Austrália: 25,47 libry – Ešte produktívnejšia ako Nový Zéland, s pracovníkmi, ktorý dokážu „vyrobiť“ 817,61 eura za týždeň.

6. Spojené štáty americké: 25,74 libry – HDP na obyvateľa USA je 45,898 libier, zatiaľ čo pracovný čas je ročne priemerne 1783 hodín. To sa prejavuje v produktivite, ktorú dokáže poraziť iba päť ďalších národov. USA sú najproduktívnejší anglicky hovoriaci štát.

5. Island: 27,63 libry – Asi okolo 300 tisíc obyvateľov žijúcich na ostrove vytvára hospodárstvo zamerané na odvetvie rybolovu a ťažbu hliníka.

4. Dánsko: 28,87 libry – Dánsko v produktivite poráža svojho blízkeho suseda Švédsko. Ale ani tak nie je najproduktívnejším škandinávskym štátom.

3. Švajčiarsko: 37,89 libry – Známe pre svoju efektívnosť a presné dodržiavanie časového harmonogramu vlakov. Asi nebude žiadnym prekvapením, že švajčiarski pracovníci patria k najproduktívnejším spomedzi veľkých ekonomík. Švajčiari pracujú v priemere 1590 hodín ročne.

2. Nórsko: 39,72 libry – Škandinávska koruna za produktivitu zostáva na hlave Nórska, ktorého pracovníci sú viac ako dvojnásobne produktívnejší, vyjadrené  v peňažnej hodnote, než v Izraeli, Japonsku a Spojenom kráľovstve.

1. Luxembursko: 51,80 libry – Najproduktívnejší národ sveta žije v malom stredoeurópskom štáte, pravdepodobne známejší tým, že odtiaľ pochádza prezident Európskej komisie Jean Claude Juncker. Žiadny iný štát sa mu v efektivite nedokáže ani priblížiť.

Slovensko je na 27. priečke, kam kleslo z vlaňajšieho 25. miesta: každý pracovník prináša do ekonomiky krajiny 7,26 libry za odpracovanú hodinu.

Súvisiace články

Aktuálne správy