V súkromnom sektore USA v júni pribudlo 158 tisíc zamestnancov

Najviac pracovných miest v krajine minulý mesiac vzniklo v službách, napríklad vo vzdelávaní, zdravotníckej starostlivosti, v hoteloch a reštauráciách.

Americkí súkromní zamestnávatelia v júni vytvorili 158 tis. pracovných miest, čo je znakom toho, že prijímanie nových zamestnancov sa spomalilo, ale zostáva dostatočne dobré na to, aby časom znížilo mieru nezamestnanosti. Vyplýva to z prieskumu firmy ADP, ktorá o tom informovala vo štvrtok. Spoločnosť zároveň uviedla, že najviac pracovných miest vzniklo v službách, napríklad vo vzdelávaní, zdravotníckej starostlivosti, v hoteloch a reštauráciách. V priemysle vzniklo 6 tis. pracovných miest, ale stavebné a ťažobné firmy 6 tis. pracovných miest zrušili.

Analytici oslovení v prieskume firmy FactSet očakávajú, že vládna správa o tvorbe nových pracovných miest, ktorú zverejnia v piatok, ukáže, že v ekonomike USA v júni vzniklo 179 tis. nových pozícií. Prieskum firmy ADP pokrýva iba súkromné firmy a jeho výsledky sa často líšia od oficiálnych údajov. Počas prvých piatich mesiacov tohto roka v USA podľa údajov ministerstva práce v priemere mesačne vznikalo 162 tis. pracovných pozícií. To pomohlo zredukovať nezamestnanosť z decembrových 4,7 percenta na májovú úroveň 4,3 percenta, čiže najnižšie za 16 rokov.

Takýto vývoj mnohým americkým firmám spôsobuje ťažkosti pri hľadaní ľudí, ktorých potrebujú na obsadenie nových miest. Mark Zandi, hlavný ekonóm Moody’s Analytics, uviedol, že nedostatok pracovníkov v USA sa pravdepodobne zhorší, keďže pokračuje odchod silných populačných ročníkov do dôchodku. „Bude to najväčší problém, ktorému budú firmy v dohľadnom čase čeliť,“ konštatoval Zandi.

Súvisiace články

Aktuálne správy