Hodnota fúzií a akvizícií v Európe vzrástla v 2. kvartáli takmer o polovicu

Hodnota fúzií a akvizícií zaznamenala v Európe v posledných mesiacoch prudký rast, k čomu prispeli optimistické nálady firiem ohľadne ekonomických vyhliadok regiónu. Naopak, z celosvetového hľadiska sa hodnota fúzií a akvizícií znížila a najmä v prípade USA zaznamenala prudký pokles. Príčinou je neistota súvisiaca s plánovanou daňovou reformou a agendou deregulácie v Spojených štátoch.
Hodnota fúzií a akvizícií v Európe vzrástla v 2. štvrťroku tohto roka medziročne o 45 % na 234 miliárd USD (205,05 miliardy eur), uviedla agentúra Reuters. Naopak, v celosvetovom meradle sa objem fúzií a akvizícií v 2. kvartáli príliš priaznivo nevyvíjal. Dosiahol 771 miliárd USD, čo predstavuje pokles o 12 %. Najmä v USA bol pokles výrazný. Hodnota fúzií a akvizícií dosiahla 281 miliárd USD, čo je pokles až o 36 %.
„Ekonomika Európskej únie sa postupne zotavuje, čo zvyšuje atraktivitu tamojších spoločností, a to aj napriek rastúcemu tlaku v regulačnej oblasti,“ povedal Hernan Cristerna, jeden zo šéfov oddelenia globálnych fúzií a akvizícií v JPMorgan Chase & Co.
V období od apríla do konca júna napríklad taliansky prevádzkovateľ mýtneho systému Atlantia podal ponuku na španielskeho konkurenta Abertis v hodnote 16,3 miliardy eur. V rovnakom období sa chemické firmy Huntsman z USA a Clariant zo Švajčiarska dohodli na spojení v hodnote 14 miliárd USD.
Aj v USA zaznamenali v 2. štvrťroku zopár veľkých kontraktov. K nim patrí akvizícia amerického dodávateľa zdravotníckej techniky C.R. Bard konkurenčnou firmou Becton Dickinson v hodnote 24 miliárd USD. Celková hodnota fúzií a akvizícií v USA však prudko klesla. Na druhej strane ich počet dosiahol približne rovnakú úroveň ako v 2. kvartáli minulého roka, čo naznačuje, že podniky síce majú záujem o fúzie/akvizície, radšej však neriskujú a uprednostňujú menšie kontrakty.
„Niektoré americké firmy zaujali vyčkávací postoj, nakoľko najskôr chcú vedieť, ako sa vyvinú plány amerického prezidenta Donalda Trumpa, čo sa týka reformy v oblasti daní a regulačnej agendy. Práve neistota je hlavnou prekážkou pre uzatvorenie väčších akvizícií,“ povedal Bill Curtin, šéf oddelenia globálnych fúzií a akvizícií v právnickej spoločnosti Hogan Lovells.
V Ázijsko-tichomorskom regióne objem fúzií a akvizícií dosiahol v 2. kvartáli 207 miliárd USD. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa tak objem takýchto kontraktov prakticky nemenil.
Podľa viacerých analytikov je možné, že hodnota fúzií a akvizícií vo svete sa v 2. polroku tohto roka zvýši. K tomu by mohlo dôjsť najmä po tom, ako bude jasnejší makroekonomický vývoj v USA.

Súvisiace články

Aktuálne správy