Spotrebiteľské ceny v Taliansku v júni medzimesačne klesli o 0,1 %

Medziročná inflácia v krajine sa v júni spomalila na 1,2 % z májovej úrovne 1,4 %.

Celková hladina spotrebiteľských cien v Taliansku v júni podľa predbežných údajov medzimesačne klesla o 0,1 percenta a v porovnaní s júnom minulého roka sa zvýšila o 1,2 percenta. Medziročné tempo inflácie v krajine sa tak spomalilo z májovej úrovne 1,4 percenta. Informoval o tom v stredu na svojej internetovej stránke taliansky štatistický úrad ISTAT.

Medziročný rast cien sa spomalil v hlavne segmente nespracovaných potravín a neregulovaných energetických produktov. Ceny nespracovaných potravín v júni medziročne stúpli o 1,3 percenta po májovom raste o 3,8 percenta. Ceny neregulovaných energetických produktov sa v júni medziročne zvýšili o 3 percentá po májovom posilnení o 6,8 percenta.

Medziročný rast cien tovarov v Taliansku sa v júni spomalil na 0,9 percenta z májovej úrovne 1,6 percenta. Medziročný rast cien služieb sa však v júni zrýchlil, a to na úroveň 1,5 percenta z májových 1,4 percenta. Podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) sa spotrebiteľské ceny v Taliansku v júni podľa predbežných údajov medzimesačne znížili o 0,2 percenta a medziročne sa zvýšili o 1,2 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy