Ceny priemyselných výrobcov medziročne vzrástli aj v máji

V medziročnom porovnaní ceny priemyselných výrobcov v úhrne vzrástli o 3 %, medzimesačne však klesli o 0,3 %.

Ceny v priemysle rástli na Slovensku aj v máji. Podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR ceny priemyselných výrobcov v úhrne medziročne vzrástli o 3 %. V porovnaní s aprílom to však znamenalo spomalenie dynamiky o 0,5 percentuálneho bodu. V medzimesačnom porovnaní naopak celkovo májové ceny priemyselných výrobcov klesli o 0,3 %. V priemere za prvých päť mesiacov tohto roka ceny v priemysle v úhrne vzrástli o 2,9 %.

Tuzemské priemyselné ceny v máji oproti aprílu klesli o 0,3 %. Klesli ceny priemyselnej výroby, dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu zhodne o 0,3 %, ďalej dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 0,1 %. Vzrástli ceny ťažby a dobývania o 1 %. V medziročnom porovnaní májové ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh vzrástli o 1,9 %. Zvýšili sa ceny ťažby a dobývania o 4,3 %, priemyselnej výroby o 2,7 %, dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 0,5 %. Klesli ceny dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 0,1 %.

Ceny priemyselných výrobcov za export v máji oproti aprílu klesli o 0,3 %. Nižšie boli ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 2,5 %, dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 0,5 %, priemyselnej výroby o 0,2 %. Zvýšili sa ceny ťažby a dobývania o 0,1 %. V medziročnom porovnaní exportné ceny vzrástli o 3,7 %. Zvýšili sa ceny ťažby a dobývania o 6,7 %, priemyselnej výroby o 3,8 %. Klesli ceny dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 2,2 % a ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 0,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy