Česi dokážu vyberať daň z cigariet a alkoholu štyrikrát účinnejšie ako Slováci

, ČTK Foto: TASR/D.Hein;R.Stoklasa

Česko aj Slovensko majú síce spoločnú základnú právnu úpravu pre výber spotrebných daní, medzi oboma krajinami však existujú rozdiely, ktoré majú vplyv na účinnosť ich výberu. Kým české úrady na jedno euro výdavkov získajú späť na spotrebných daniach 222 eur, na Slovensku je to štyrikrát menej.

Na jedno euro výdavkov získa slovenský úrad 52 eur daňových príjmov. Uviedol to český Najvyšší kontrolný úrad na základe výsledkov paralelných kontrol so slovenským NKÚ. "V Českej republike je správa týchto daní štyrikrát efektívnejšia, než na Slovensku," uvádza český NKÚ. Vlani sa podľa štátneho záverečného účtu vybralo na spotrebných daniach celkovo 158 miliárd korún. Tvorili takmer štvrtinu príjmov štátneho rozpočtu.

V Česku prispieva k lepšiemu výberu spotrebných daní napríklad povinné značenie a farbenie vybraných palív, na Slovensku máme jednoduchšiu distribúciu kontrolných kolkov pre lieh a tabak. V oboch krajinách sa v boji s únikmi osvedčil dohľad nad pohybom surového tabaku, zavedenie inštitútu distribútora pohonných hmôt a evidencia predajcov spotrebiteľského balenia liehu.

Správa spotrebných daní na Slovensku si vyžaduje okrem iného vyššie náklady na platy. "Zavedenie a prevádzka elektronického systému na monitorovanie dopravy tovarov podliehajúcich spotrebnej dani si na Slovensku v rokoch 2012 – 2015 vyžiadalo približne 2,3 krát vyššie výdavky ako v ČR," uviedol NKÚ.

Na Slovensku tiež funguje plne elektronizované spracovanie daňového priznania k spotrebným daniam. V ČR zaviedla colná správa interaktívne formuláre, ktoré však nie je možné ďalej automatizovane spracúvať, uviedol NKÚ.

Úrad dodal, že príjmy zo spotrebných daní rastú v oboch krajinách pomalšie ako príjmy z iných daní. V oboch krajinách rastú aj administratívne výdavky na výber daní, a to hlavne kvôli výdavkom na mzdy. Efektívnosť týchto výdavkov tak klesá.

Súvisiace články

Aktuálne správy