Ceny ropy pokračujú v poklese, cena Brentu klesla pod 46 USD/barel

Po prepade v predchádzajúci obchodný deň dnes ceny ropy pokračovali v poklese, pričom cena Brentu skĺzla pod 46 USD za barel (159 litrov). Nepriaznivý vývoj cien sa nemení napriek tomu, že miera dodržiavania dohody o obmedzovaní ťažby zo strany Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalších producentov je vysoká. Vzhľadom na rastúcu produkciu v USA a niektorých štátoch OPEC však trhy podľa analytikov neveria, že sa ropnému kartelu podarí obmedzovaním vlastnej ťažby ceny ropy výraznejšie podporiť.
„Dokiaľ nebudeme svedkami podstatného zníženia svetových zásob ropy, nie je vylúčené, že ceny komodity budú v najbližšom období v poklese pokračovať,“ povedal Fawad Razaqzada, analytik z Forex.com. Pokles cien by bol možno ešte výraznejší, Americký ropný inštitút (API) ale v utorok (20.6.) uviedol, že zásoby ropy v USA klesli v minulom týždni viac, než sa očakávalo. Na druhej strane, zásoby benzínu a ropných destilátov sa zvýšili. Oficiálne informácie o vývoji ropných zásob v USA zverejní americké ministerstvo energetiky dnes.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v auguste klesla do 7.37 h SELČ o 11 centov na 45,91 USD (41,15 eura) za barel. Na záver utorkového obchodovania klesla cena Brentu o viac než 2 % a uzatvorila na najnižšej úrovni od novembra minulého roka.
Cena americkej ľahkej ropy WTI rovnako s augustovým kontraktom sa znížila o 7 centov na 43,44 USD/barel. Podobne ako v prípade ceny Brentu aj cena WTI klesla na záver utorkového obchodovania o vyše 2 %, pričom uzatvorila na najnižšej úrovni od septembra 2016.

Súvisiace články

Aktuálne správy