Desať najväčších bánk na svete: Ktorá krajina kraľuje?

, bankrate.com Foto: TASR/AP;SITA/AP

Najväčšie banky sa nachádzajú na území krajiny s pravdepodobne najväčším ekonomickým potenciálom na svete. Pozrite si, ktoré sa tento rok vošli do prvej desiatky z hľadiska aktív.

Aktíva banky predstavujú všetok majetok bánk a to buď vo forme vlastného majetku alebo vo forme pohľadávok. Patria sem
– pohľadávky – poskytnuté úvery
– vklady v iných bankách
– dlhopisy (nakúpené)
 – hotovosť
– nakúpené akcie a účasti
– budovy a zariadenia.

Optimálna štruktúra bankových aktív ovplyvňuje nielen likviditu bánk, ale aj rentabilitu, v konečnom dôsledku sa premieta do tvorby zisku.

10.Credit Agricole
Francúzska Credit Agricole Group bola založená v roku 1894 a sídli v Montrouge. Hodnota aktív banky je 1,91 bilióna dolárov. Denníkom Forbes bola vyhodnotená v najlepšej dvadsiatke firiem s trvalo udržateľným rozvojom.

9.Bank of America
Táto americká banka sa môže pýšiť aktívami v hodnote 2,15 bilióna dolárov. Sústredí sa predovšetkým na spotrebiteľov. Disponuje sieťou s veľkosťou päťtisíc pobočiek a ponúka aj investičné služby.

8.BNP Paribas
Ôsma najväčšia banka je z Francúzska. Sídlo má v Paríži, ale operuje v 75 krajinách sveta. Drží aktíva v hodnote 2,4 bilióna dolárov a je tak druhou najväčšou bankou eurozóny.

7.JPMorgan Chase & Co.
Najväčšia banka Spojených štátov amerických má siedmu pozíciu. Newyorská spoločnosť má celkom 5100 pobočiek a operuje vo viac ako sto krajinách sveta. Jej aktíva sú na úrovni 2,45 bilióna dolárov.

6.Mitsubishi UFJ Financial Group
Japonská banka je druhá najväčšia verejná firma s aktívami 2,46 bilióna dolárov. Bola založená zlúčením Mitsubishi Tokio Financial Group a UFJ Holding v roku 2005.

5.HSBC Holdings
HSBC je najväčšou bankou vo Veľkej Británii. Hodnota jej aktív je 2,57 bilióna dolárov.

4.Bank of China
Táto čínska banka bola založená v roku 1912, je tak najstaršou bankou krajiny. Jej aktíva v súčasnosti dosahujú hodnoty 2,63 bilióna dolárov.

3.Agricultural Bank of China
Táto spoločnosť sa môže zároveň pýšiť aj miestom v najlepšej desiatke, čo týka veľkosti všetkých firiem na svete. Disponuje aktívami v hodnote 2,82 bilióna amerických dolárov.

2.China Construction Bank Corp
Pomyselnú striebornú medailu si odnáša China Construction Bank. Drží aktíva v hodnote takmer troch biliónov dolárov, presnejšie 2,94 bilióna. Na domácej pôde má viac než 13 tisíc pobočiek a je zastúpená aj v ďalších významných finančných centrách, ako je New York, Soul, Frankfurt alebo Hongkong.

1.Industrial & Commercial Bank of China
Najväčší bankou na svete je ICBC. V tržbách síce obsadila so svojimi 135 miliardami dolárov až štvrté miesto, ale drží o viac ako pol bilióna aktív viac než China Construction Bank, teda celkovo 3,62 bilióna dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy