Mäkký brexit by bol lepší pre britskú ekonomiku

Riadené a predvídateľné vystúpenie Británie z Európskej únie (EÚ) by bolo lepšie pre britskú ekonomiku aj občanov, než nárazový neriadený brexit, ktorý bude mať nepredvídateľné následky, vyhlásila šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová.
Lagardeová povedala v rozhovore pre CNBC v Luxemburgu, že je veľký rozdiel medzi mäkkým a tvrdým brexitom, ktorý znamená nepredvídateľnosť a neistotu.
„Je jasné, že to, čo je predvídateľnejšie, istejšie, je možné prispôsobiť, anticipovať, smerovať, bude to spoľahlivejšie a bezpečnejšie pre ľudí a ekonomiku,“ uviedla Lagardeová pre CNBC.
Podľa Lagardeovej MMF musí mať jasnejšie v otázkach podmienok odchodu Británie z EÚ, aby mohol reálne predpovedať, ako brexit ovplyvní vyhliadky britskej ekonomiky.
Británia a EÚ by mali začať rokovania o odchode krajiny na budúci týždeň. Výsledok predčasných parlamentných volieb v Británii ešte zvýšil neistotu týkajúcu sa brexitu.
MMF v apríli zvýšil prognózu rastu britského hrubého domáceho produktu (HDP) v tomto roku na 2 % z 1,1 %. Naopak, predpoveď pre rok 2018 znížil na 1,5 % z 1,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy