Pokuty v cudzine: Príliš tmavé slnečné okuliare, ale aj zbytočne naštartovaný motor

, lidovky;UAMK Foto: TASR/PZ;František Iván

Či už si auto požičiate priamo v letovisku alebo doň nasadnete už doma, ostražitosť je na mieste. V niektorých prípadoch môže dopravný priestupok vyjsť viac než celá dovolenka.

Rakúsko – výkonnejší radar
Rakúski policajti majú od tohto roka výkonnejšie kamery na radaroch, ktoré nezachytí už len vysokú rýchlosť, ale vidia aj rozopnuté bezpečnostné pásy, za čo je v krajine pokuta 35 eur, alebo zakázané  telefonovanie, za 50 eur. Za jeden z najbežnejších prehreškov, rýchlu jazdu do 20 km / h nad limit, rozdávajú policajti v Rakúsku pokuty od 30 eur. V Rakúsku vám stačí jedna reflexná vestu, pre vodiča, na dostupnom mieste. Nesmierne prísni sú ale dobrý technický stave vozidla, pri náhodnej prehliadke sú tamojší policajti mimoriadne dôslední. Zaujímajú sa o brzdné doštičky či zanesené filtre pevných častíc, pri kontrolách siahajú aj do výfukov. V prípade nedostatkov hrozí pokuta až päť tisíc eur, odobratie evidenčného čísla a odoslanie do stanice technickej kontroly.

 

Chorvátsko – za únavu odobratie vodičáku
V porovnaní s Nemcami či Rakúšanmi sú chorvátski strážcovia zákona miernejší. Šofér za alkohol zaplatí podľa ÚAMK sumu v prepočte okolo 100 eur, čo je pre porovnanie pätina nemeckého trestu. Ešte o niečo menej stojí prekročená rýchlosť do 20 km / h nad limit, zhruba 80 eur. V Chorvátsku môže zahraničný vodič prísť na osem dní o vodičský preukaz. Hrozí mu to napríklad za jazdu v stave značnej únavy, keď je príliš ovplyvnený liekmi alebo keď nemá okuliare, ktoré má predpísané.   

Taliansko – vyššie pokuty v noci
Krajina je okrem iného zaujímavá tým, že sa tam líši výška pokút za rýchlu jazdu podľa času. O tretinu vyšší je trest v čase medzi desiatou večer a siedmou ráno, kvôli rušeniu nočného pokoja. Pokuty za rýchlu jazdu majú v krajine veľký rozptyl, pohybujú sa od 40 do niekoľkých stovák eur, podľa závažnosti priestupku. Dôležité je pripomenúť, že ak uhradíte sumu skôr, vyjde to lacnejšie, ako keď čakáte do poslednej chvíle. Keď danú lehotu prekročíte, čaká vás správne konanie. Na niektorých miestach, najmä v historických centrách miest, môže byť problém s hľadaním parkovacieho miesta. Pokuty za nesprávne parkovanie sa pohybujú okolo 40 eur, samozrejme hrozí aj odtiahnutie vozidla. Talianski policajti netolerujú a teda aj tvrdšie postihujú státie na vyhradených plochách pre invalidov alebo tehotné ženy. Kým u nás väčšinou drzí vodiči vyviaznu bez trestu, na Apeninskom polostrove vás toto chrapúnstvo môže vyjsť na 150 eur.

Nemecko – zbytočne naštartovaný motor   
Keď sa povie Nemecko, vodičom automaticky naskočí diaľnica bez obmedzenej rýchlosti. Ale oplatí sa dať si pozor na celý rad iných vecí. Vysoká pokuta, podobne ako v Rakúsku, hrozí za nedostatočne upevnený náklad na streche. Môžu udeliť pokutu okolo 60 eur. Ak by vaša nedbanlivosť spôsobila  nehodu alebo zablokovanie cesty, postih bude ďaleko tvrdší. Na nemeckom parkovisku nie je rozumné nechať bežať motor, ekologickí Nemci tento nešvár pokutujú. Nezvyčajný trest môže šoféra vyfasovať za nevhodné slnečné okuliare. Ak sa policajtovi zdajú sklá príliš tmavé, môže okuliare poslať na expertízu alebo spolu s vodičom k lekárovi, ktorý posúdi, či cez ne má dostatočný výhľad. V prípade, že sa podozrenia policajta potvrdia, hrozí mu pokuta vo výške 75 eur. Z bežnejších prehreškov, ako je alkohol za volantom, dostávajú nedisciplinovaní vodiči pokuty od 500 eur, za malé prekročenie rýchlosti na iných komunikáciách, ako sú diaľnice, od 35 eur.
 


Alkohol
Na Slovensku máme nulovú toleranciu, najviac sa za tento priestupok platí vo Veľkej Británii, až 5 710 eur. Je ale treba podotknúť, že tu sa za volantom toleruje 0,8 promile. Vo Švajčiarsku je pokuta za alkohol 550 eur, v Taliansku 530 a Nemecku už spomínaných 500. Najmenej, od 95 eur je taxa v Chorvátsku, v susednom Česku je to od 100 eur.

Rýchlosť
Relatívne nízke prekročenie rýchlosti, o 20 kilometrov za hodinu, najprísnejšie trestajú v Taliansku, od 170 eur. Nasleduje Švajčiarsko, 165 eur, Dánsko a Francúzsko, 135 eur a Veľká Británia,110 eur. Relatívne najmenej si tachometer musíte strážiť v Poľsku, kde hrozí postih 25 eur. V Česku je taxa 40 eur, v Rakúsku a Nemecku 30 a 35 eur. Ak však pôjdete o päťdesiat kilometrov rýchlejšie ako máte, počítajte s tým, že vo Veľkej Británii to môže stáť až 2890 eur. V Rakúsku, kde malé prekročenie nie je zas až tak drahé, vás tento priestupok môže stať aj 2180 eur a vo Francúzsku 1500. V Česku za tento priestupok zaplatíte asi 190 eur, čo je najmenej spoločne s Poľskom a Luxemburskom.

Jazda na červenú
Opäť je najdrahšia Veľká Británia, až 1140 eur. Druhú najvyššiu taxu máme u nás, 300 eur, v Chorvátsku a Dánsku 270 eur. V Česku zaplatíte 100 eur, v Rakúsku 70 eur a v Poľsku len 60.

Nepoužitie pásov
Pokuta vo Veľkej Británii je v prepočte 570 eur, čo je takmer trikrát viac ako v Dánsku a Španielsku, 200 eur. V mnohých krajinách, vrátane Českej republiky sa za nepripútanie platí pomerne málo, 80 eur, v Poľsku 25, v Nemecku 30, v Rakúsku 35.

Telefonovanie za volantom
Holandsko, Veľká Británia a Španielsko si za tento priestupok pýtajú okolo 200-230 eur. Talianska polícia 160 eur, ale zavádza tiež zákaz riadenia vozidla na tri mesiace. Na slovenských cestách je trest 120 eur, naopak v Poľsku a Rakúsku len 50 eur, v Česku podobne 55.


 

Súvisiace články

Aktuálne správy