OĽaNO – NOVA navrhuje na posledné dva mesiace sadzbu za poistencov štátu na úrovni 7,56 %

Podľa opozičných poslancov z hnutia OĽaNO-NOVA výrazným znížením sadzby poistného pre štát na rok 2017 na 3,78 % z vymeriavacieho základu, prvýkrát v histórii je znížená pod hranicu 4 %, sa strata Všeobecnej zdravotnej poisťovne len v tomto roku prehĺbi o 118 miliónov eur.

Sadzba za poistencov štátu by sa mala na posledné dva mesiace tohto roka zvýšiť zo súčasných 3,78 % na úroveň 7,56 % z vymeriavacieho základu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o zdravotnom poistení, ktorý v prvom čítaní predložili poslanci za hnutie OĽaNO-NOVA Marek Krajčí a Alan Suchánek. „Výrazným znížením sadzby poistného pre štát na rok 2017 na 3,78 % z vymeriavacieho základu – prvýkrát v histórii je znížená pod hranicu 4 % – sa strata Všeobecnej zdravotnej poisťovne len v tomto roku prehĺbi o 118 miliónov eur. Aj vďaka tomuto opatreniu, je na zabezpečenie platobnej schopnosti a likvidity potrebných 150 miliónov eur z externých zdrojov. Napriek tak radikálne zníženému príjmu pre VšZP, nebol doposiaľ predstavený žiaden návrh ani žiadne opatrenie ako predmetný výpadok financií nahradiť,“ uviedli poslanci v dôvodovej správe.

Podľa opozičných poslancov len takto navýšená sadzba dokáže v priebehu posledných dvoch mesiacov roka 2017 nahradiť výpadok financií, ktoré na zabezpečenie platobnej schopnosti VšZP v roku 2017 potrebuje. „Cieľom navrhnutého riešenia je najmä ochrana ústavného práva občanov na bezplatnú zdravotnú starostlivosť. Predkladaný návrh zákona má preto nielen nápravný, ale aj preventívny charakter, a síce úplné eliminovanie hrozby platobnej nespôsobilosti VšZP, a tým pádom aj zabezpečenie riadneho poskytovania zdravotnej starostlivosti pre viac ako 60 % obyvateľov Slovenskej republiky,“ zdôvodnili svoj návrh poslanci.

Súvisiace články

Aktuálne správy