Rast cien a klesajúca životná úroveň: Putin sľúbil Rusom zmeny k lepšiemu

, ČTK Foto: SITA/AP

Rusov najviac znepokojuje rast cien a klesajúca životná úroveň. V posledných rokoch musí ruská ekonomika čeliť dôsledkom poklesu cien ropy na svetovom trhu. Ale aj sankciám, uvalených Západom v reakcii na anexiu Kryme a konflikt na Ukrajine, čo ale podľa Putina nepredstavuje problém.

Západné sankcie nie sú pre Rusko historicky ničím novým, ani nepredstavujú kardinálny problém, vyhlásil ruský prezident Vladimír Putin v dnešnej televíznej debate.

Ruskej ekonomike podľa neho viac uškodil pokles cien a dopytu po tradičných vývozných komoditách, plynu a rope, než sankcie, ktoré poškodzujú aj štáty, ktoré ich vyhlásili. Kladnou stránkou sankcií je naopak podľa Putina to, že donútili Rusko rozvíjať skôr zaostávajúce oblasti vlastnej ekonomiky.

"História dokazuje, že Rusko žije pod sankciami od doby, kedy začalo vznikať… To bolo ešte pred boľševickou revolúciou," vyhlásil Putin v odpovedi na otázku, či Rusko bude musieť žiť pod sankciami Západu ešte desiatky rokov. Aj keby v roku 2014 nebolo pripojenie Krymu k Rusku, rovnako by si vraj Západ vymyslel nejakú inú zámienku.

Prezident pripustil, že sankcie sa v ekonomike prejavili, ale nemyslí si, že by predstavovali "kardinálny" problém. Rusko viac postihli výkyvy svetovej ekonomiky. Vyhlásil tiež, že Moskva bude pri predlžovaní vlastných protiopatrení prihliadať k pozícii krajín, predlžujúcich sankcie proti Rusku.

Americký senát v stredu drvivým pomerom hlasov schválil nové, rozsiahle sankcie proti Rusku, ktoré majú byť trestom za údajné zasahovanie Moskvy do minuloročných prezidentských volieb v USA. Pre zavedenie sankcií hlasovalo 97 zo stovky senátorov. Sankcie musia potvrdiť Snemovňa reprezentantov a podpísať prezident Donald Trump. "Vieme, že v Senáte USA vznikol návrh zákona o sprísnení sankcií. Nič tak mimoriadne sa nedeje, tak kvôli čomu teraz začali hovoriť o sankciách? Svedčí to o vnútropolitickom boji v USA," povedal Putin v reakcii na rozhodnutie amerických senátorov.

Recesia v ruskej ekonomike skončila a prešli sme k hospodárskemu rastu, podčiarkol ruský prezident Vladimír Putin v úvode svojej každoročnej televízne debaty s národom, vysielanej v priamom prenose. Prezident sľúbil, že ľudia onedlho pocítia zmeny k lepšiemu, musel však čeliť aj otázkam, ako prežiť z učiteľských platov či zo súm na výplatných páskach, pohybujúcich sa pod životným minimom.

Z viac ako dvoch miliónov otázok, ktoré diváci zaslali ešte pred debatou, podľa moderátora debaty vyplýva, že Rusov najviac znepokojuje rast cien a klesajúca životná úroveň. V posledných rokoch musí ruská ekonomika čeliť dôsledkom poklesu cien ropy na svetovom trhu a sankciám, uvalených Západom v reakcii na anexiu Kryme a konflikt na Ukrajine.

Putin argumentoval štatistickými údajmi o "skromnom" raste ruskej ekonomiky v posledných troch štvrťrokov po sebe, ako aj o "rekordne nízkej miere inflácie". "Investície rastú rýchlejšie ako ekonomika – to znamená, že sme zarobili na budúci rast," zdôraznil. Súčasne pripustil dlhodobé problémy ruskej ekonomiky. "Kľúčová je nízka produktivita práce. Bez jej zvýšenia neporastú výplaty a dôchodky," povedal.

Experti podľa serveru Newsru.com predpokladajú, že debata s Putinom má poslúžiť predovšetkým k upokojeniu spoločnosti. "Ľuďom predvedú živého a zdravého prezidenta v štýle 'buďte pokojní, o všetko sa postarám'," usúdil politológ Nikolaj Mironov podľa serveru Newsru.com.

Súvisiace články

Aktuálne správy