Katarská kríza zatiaľ bez vplyvu: Ropy je priveľa, jej ceny by mohli opäť klesnúť na 30 dolárov

, CNBC Foto: SITA/AP;YT/Credit Suisse

Ceny ropy by mohli klesnúť späť na 30 dolárov za barel, ak OPEC nedokáže zabezpečiť ďalšie zníženie výroby. Saudský pokus o izoláciu Kataru pravdepodobne nebude mať dlhodobý alebo podstatný vplyv na celosvetové ceny ropy, pokiaľ by však nedošlo k vojenskému zásahu, čo však nie je pravdepodobné.

Fereidun Fesharaki, predseda konzultačnej skupiny FGE, si myslí, že  ceny ropy by mohli klesnúť späť na 30 dolárov za barel, ak OPEC nedokáže dodatočne znížiť produkciu. "Problém je v tom, že na trhu je príliš veľa ropy, príliš veľa ropy z USA, príliš veľa ropy z Líbye, príliš veľa ropy z Nigérie", povedal Fesharaki, zakladateľ konzultačnej skupiny, ktorá sa zameriava na trhy s ropou a plynom východne od Suezu, v Európe a USA. "Aj keď je dopyt silný, existuje veľká pravdepodobnosť, že ceny budú klesať budúci rok na 30 až 35 dolárov za barel a tam nejaký čas aj zostanú," povedal počas konferencie Credit Suisse Australia Energy Conference v Sydney.

Fesharaki, ktorý od začiatku 80. rokov študuje trhy s energiou uviedol, že je presvedčený, že limit pre Saudskú Arábiu je 9 miliónov barelov ropy denne a akékoľvek neúspešné zníženie pod túto úroveň by spôsobilo zvýšenie ceny. "Musíte odstrániť ďalších 700 000 barelov za deň, aby mohli ceny stúpnuť. A to ihneď, inak ceny klesnú," povedal. "Aj keď to urobíte, budúci rok budete musieť ešte viac znížiť produkciu, ukáže sa, do akej miery sú Saudia pripravení produkciu zredukovať."

OPEC minulý mesiac vyhlásil, že predĺži zníženie produkcie ropy o 1,8 milióna barrelov na deväť mesiacov, do marca 2018. Niektorí výrobcovia, ktorí nie sú členmi OPEC, sa k dohode pripojili. Fesharaki ale povedal, že jeho predpoklad nie je založený výhradne na nadmernej ponuke. "Pokles ceny ropy je ako zemetrasenie alebo cunami, ak máte malý pokles cien ropy, v skutočnosti je to dobré pre dopyt a dobré pre hospodársky rast, ale naposledy keď klesla cena ropy, klesli aj akciové trhy. Myslím si, že teraz prevláda strach, výrazný pokles cien ropy by v skutočnosti mohol vytvoriť globálnu recesiu."

K tomuto názoru sa prikláňajú aj iní analytici, je jasné, že prudký pokles cien ropy sa môže značne prejaviť na ekonomikách producentov ropy, čo následne môžu viesť k poklesu dôvery a zníženiu výdavkov spotrebiteľov.

Fesharaki je presvedčený, že diplomatická kríza, ktorá postihuje Katar, pravdepodobne nebude mať dlhodobý alebo podstatný vplyv na globálne ceny ropy. "Neohrozuje to žiadnu produkciu, takže trhy rástli," povedal. Viacero arabských štátov, pod taktovkou Saudov, náhle prerušilo väzby s Katarom  začiatkom tohto mesiaca. Saudská Arábia žiada Katar, aby ukončil vzťahy s Iránom, a prerušil všetky  vzťahy s Moslimským bratstvom a vyhostil všetkých členov Hamasu, informovala Al Jazeera. Žiada tiež, aby krajina ukončila vysielanie televízie Al Jazeera. Doha popiera obvinenia, že podporuje terorizmus. Katalyzátorom sporu bolo údajné vyhlásenie katarského emíra, ktorý kritizoval Saudskú Arábiu a prezidenta Donalda Trumpa, ktorý nedávno navštívil Saudskú Arábiu počas svojej prvej zahraničnej cesty a súhlasil s novými vojenskými kontraktmi a širším ekonomickým vzťahom. "Nevidím to ako faktor ovplyvňujúci ropný trh, pokiaľ to neprerastie do vojenského konfliktu. – čo je ale veľmi nepravdepodobné," povedal Fesharaki. "S tým, že Turecko už vysiela svoje jednotky do Kataru a Iránci mu dodávajú jedlo a vodu, si myslím si, že stávka pre Saudov rastie. Ak sa situácia ešte viac vyhrotí, môže to skončiť veľmi škaredo."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy