Kde sa ukrýva globálny rast: Dve najväčšie ekonomiky stále vytvárajú 50 % rastu reálneho HDP

, .visualcapitalist.com Foto: thinkstock

Podľa predpovedí Svetovej banky zo začiatku tohto roka sa očakáva, že globálna ekonomika bude v rokoch 2017-2019 v priemere rásť 2,8 % reálneho HDP.

Ale kde sa tento predpovedaný rast dá skutočne očakávať? V obrovských ekonomikách, ktoré rastú  stabilnými 2 %, alebo skôr na menších rozvíjajúcich sa trhoch, kde ani 8 % rast nie je ničím nezvyčajným?

V grafe Visual Capitalist vidíme, že v rokoch 2017-2019 sa na základe individuálnych prognóz rastu Svetovej banky, bude vytvárať bohatstvo predovšetkým v týchto krajinách.

Hoci v Číne rast mierne spomalil, Svetová banka stále odhaduje, že jej ekonomika sa v tomto roku rozšíri o 6,5 % a v roku 2018 a 2019 o 6,3 %. Priraďte tieto čísla k druhej najväčšej ekonomike na svete (a najväčšej v oblasti PPP) a máte neuveriteľný rast. V skutočnosti približne 35,2 % rastu svetového HDP bude pochádzať z Číny počas tohto obdobia, pričom ekonomická produkcia krajiny sa zvýši o 2,3 bilióna dolárov.

Zatiaľ čo sa od USA očakáva, že prispeje významnou časťou ku celosvetového rastu, Svetová banka má pre nadchádzajúce roky pomerne skeptickú predpoveď. Americké prognózy nezahŕňajú účinok politiky novej administratívy, keďže ich celkový rozsah a konečný tvar sú stále neisté. Svetová banka napríklad uvádza, že zníženie daní, ktoré navrhla Trumpova administratíva, by teoreticky mohlo viesť k zvýšeniu amerického aj globálneho rastu. Avšak na pozadí toho všetkého chaosu v súčasnom americkom politickom prostredí sa niektorí analytici domnievajú, že daňové škrty sa ani nemusia nikdy objaviť na programe dňa.

Okrem obvyklých hráčov, ako je Čína, India, eurozóna a USA má zaujímavý podiel na globálnom raste aj Indonézia. Podľa analýzy by mal štvrtý najľudnatejší národ na svete v uvedenom období predstavovať 2,5 % rastu globálneho HDP a do HDP vo výške 941 miliárd dolárov pridá ďalších 160 miliárd dolárov. Svetová banka pre krajinu plánuje tento rok rast na úrovni 5,3 % a v nasledujúcich dvoch rokoch 5,5 %.

Ostatné krajiny sú zanedbateľné, pozrime sa aspoň na tie, ktoré zaznamenajú 1 % a viac celosvetového rastu. Podľa prognóz Svetovej banky to budú Južná Kórea (2,0 %), Austrália (1,7 %), Kanada (1,7 %), Veľká Británia (1,6 %), Japonsko (1,5 %), Brazília (1,2 % ), Rusko (1,0 %) a Irán (1,0 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy