Spotrebiteľské ceny v USA v máji medzimesačne klesli o 0,1 %

Spotrebiteľské ceny v USA v máji nečakane klesli. Dôvodom bolo zlacnenie benzínu a množstva ďalších tovarov. To signalizuje zníženie inflačných tlakov, čo môže mať vplyv na vývoj menovej politiky v USA počas ďalšieho priebehu tohto roka.
Index spotrebiteľských cien sa v máji medzimesačne znížil o 0,1 % po 0,1-% náraste v apríli, uviedlo americké ministerstvo práce. Druhý pokles indexu v priebehu troch mesiacov môže znepokojiť predstaviteľov americkej centrálnej banky (Fed), ktorá považovali slabý vývoj inflácie za dočasný.
Dnes večer sa skončí dvojdňové zasadnutie menového výboru Fedu (FOMC) o nastavení menovej politiky. Vo všeobecnosti sa počíta s ďalším zvýšením úrokových sadzieb o 25 bázických bodov. Ak však bude vývoj inflácie naďalej slabý, môže to ohroziť ďalšie sprísňovanie menovej politiky v tomto roku.
V medziročnom porovnaní index spotrebiteľských cien v máji stúpol o 1,9 % po 2,2-% zvýšení v apríli. To bol jeho najslabší medziročný nárast od vlaňajšieho novembra, zostal však nad priemernou medziročnou mierou inflácie na úrovni 1,6 % za uplynulých 10 rokov.
Ekonómovia počítali s tým, že index spotrebiteľských cien bude v medzimesačnom porovnaní stagnovať a v medziročnom porovnaní sa zvýši o 2 %.
Jadrový index spotrebiteľských cien, do ktorého sa nezapočítavajú ceny potravín a energií, v máji medzimesačne stúpol o 0,1 % podobne ako v apríli. Medziročne vzrástol o 1,7 % po 1,9-% zvýšení v predchádzajúcom mesiaci, čo bolo najmenej od mája 2015.
V máji sa ceny potravín medzimesačne zvýšili o 0,2 % a ceny energií klesli o 2,7 %, pričom cena benzínu padla o 6,2 %. V medziročnom porovnaní potraviny zdraželi len o 0,9 % a energie o 5,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy