Nová francúzska vláda sa obáva vyššieho rozpočtového deficitu

Nová francúzska vláda sa obáva, že rozpočtový schodok bude v tomto roku vyšší, než sa plánovalo. Existuje vysoké riziko, že deficit v prebiehajúcom roku prekročí 2,8 % hrubého domáceho produktu (HDP), ktoré vo svojom rozpočte naplánovala predchádzajúca vláda, povedal konzervatívny premiér Édouard Philippe v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Franceinfo.

Nová francúzska vláda sa obáva, že rozpočtový schodok bude v tomto roku vyšší, než sa plánovalo.
Existuje vysoké riziko, že deficit v prebiehajúcom roku prekročí 2,8 % hrubého domáceho produktu (HDP), ktoré vo svojom rozpočte naplánovala predchádzajúca vláda, povedal konzervatívny premiér Édouard Philippe v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Franceinfo. „Než som sa stal premiérom, mal som o tom pochybnosti. Teraz som premiérom a mám o tom ešte väčšie pochybnosti.“
Francúzsky najvyšší kontrolný úrad zverejní 1. júla správu o tom, či má fiškálna politika krajiny správny kurz. Philippe sa stal premiérom v polovici mája.
Francúzske rozpočtové deficity zostávajú dlhší čas nad maastrichtskými kritériami stanoveným stropom 3 % HDP. Brusel však zatiaľ nedal krajine žiadne pokuty. Paríž sa zaviazal, že tento rok už stlačí schodok pod 3 % HDP. Európska komisia (EK) už Francúzsku dvakrát posunula termín, dokedy má znížiť deficit pod uvedenú hranicu.
Komisár EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici vyhlásil, že francúzsky rozpočtový schodok už nesmie prekračovať 3 % HDP. „Nalieham na prezidenta Emmanuela Macrona, aby krajina už v tomto roku opäť plnila Pakt stability a rastu,“ uviedol Moscovici. EK očakáva, že Francúzsko zaznamená v tomto roku deficit na úrovni 3 % HDP a v roku 2018 na úrovni 3,2 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy