Zamestnávatelia v Británii nie sú pripravení na pokles migrácie

Zamestnávatelia v Británii nie sú vôbec pripravení na pokles migrácie po tom, ako Spojené kráľovstvo opustí Európsku úniu (EÚ). Ukázal to nový prieskum na objednávku think-tanku Resolution Foundation.
Prieskum odhalil obrovský rozdiel medzi očakávaniami zamestnávateľov a návrhom imigračného systému, ktorý plánuje nová vláda. Anketa ukázala, že takmer polovica firiem má úplne nereálne očakávania, čo sa týka režimu migrácie po brexite.
Približne 46 % zamestnávateľov nepočíta v nasledujúcich 12 mesiacov so žiadnou zmenou, čo sa týka počtu občanov z EÚ v radoch ich zamestnancov. Len 26 % respondentov očakáva ich pokles. A to aj napriek tomu, že už došlo k prudkému zníženiu tzv. čistej migrácie – z 335.000 pred referendom na 248.000 na konci minulého roka.
Think-tank upozornil, že nižšia migrácia, spojená s vyššou minimálnou mzdou a napätým trhom práce, by mohla ukončiť doterajšiu éru ľahko dostupnej lacnej pracovnej sily v Spojenom kráľovstve. Domnieva sa preto, že je dôležité, aby nová vláda načúvala podnikateľom a poskytla firmám jasné indície, ktoré potrebujú na prípravu nového imigračného režimu.
Podľa think-tanku by mal byť hlavným cieľom novej vlády plynulý prechod smerom k nižšiemu prílevu migrantov na britský pracovný trh po brexite.
Kabinet sa musí teraz veľmi rýchlo pripraviť na rokovania o brexite, keďže čas beží. A nielen vláda potrebuje zintenzívniť prípravu na brexit, aj podnikatelia musia urýchliť svoju adaptáciu na nové podmienky.

Súvisiace články

Aktuálne správy