Talianska centrálna banka mierne zlepšila odhad rastu ekonomiky

Talianska centrálna banka zlepšila odhad vývoja talianskej ekonomiky v najbližších rokoch. Ako dôvod uviedla mierne sa zlepšujúci zahraničný dopyt a uvoľnenú menovú politiku.
Centrálna banka vo svojom pravidelnom polročnom ekonomickom výhľade uviedla, že tento rok by talianska ekonomika mala zaznamenať rast o 1 %. To znamená mierne zlepšenie prognózy, keď v predchádzajúcom výhľade počítala na tento rok s rastom o 0,9 %. Podobne zlepšila odhad rastu aj na roky 2018 a 2019. Zatiaľ čo pôvodne očakávala v týchto rokoch rast na úrovni 1,1 %, v najnovšom výhľade počíta s rastom v budúcom aj nasledujúcom roku o 1,2 %.
Banka čiastočne reagovala aj na nedávnu revíziu ekonomického rastu Talianska za 1. štvrťrok. Štatistický úrad upravil medzikvartálne tempo rastu za prvé tri mesiace tohto roka na 0,4 % z pôvodne uvádzanej hodnoty 0,2 %. V poslednom štvrťroku minulého roka vzrástla ekonomika Talianska o 0,3 %.
Miera inflácie by podľa centrálnej banky mala tento rok dosiahnuť 1,4 %, zatiaľ čo v predchádzajúcej prognóze uvádzala rast spotrebiteľských cien na úrovni 1,3 %. Za minulý rok zaznamenali spotrebiteľské ceny 0,1-% pokles. Čo sa týka budúceho roka, banka svoj pôvodný odhad inflácie mierne skresala z 1,3 na 1,1 % a naopak, v prípade roka 2019 ho posunula smerom nahor z pôvodne uvádzanej hodnoty 1,5 % na 1,6 %.
Čo sa týka jadrovej inflácie, ktorá nezahrňuje nestabilné ceny potravín a energií, centrálna banka počíta tento rok so zrýchlením na 0,9 % z 0,5 % v roku 2016. Aj v porovnaní s predchádzajúcim odhadom banky to znamená posun smerom nahor, keďže v pôvodnej prognóze uvádzala tohtoročný rast spotrebiteľských cien o 0,8 %. Prognózu na budúci rok však banka výrazne skresala. Pôvodne počítala s rastom jadrových spotrebiteľských cien o 1,4 %, v novej prognóze je rast stanovený len na 0,9 %. Na rok 2019 ponechala prognózu na úrovni 1,6 %.
Čo sa týka nezamestnanosti, centrálna banka počíta s jej poklesom, tempo poklesu však bude veľmi mierne. Tento rok očakáva pokles miery nezamestnanosti z 11,7 % v roku 2016 na 11,6 %. Na budúci rok banka predpokladá, že klesne na 11,3 % a v roku 2019 na 11 %. To však znamená mierne zhoršenie prognózy, keď pôvodne očakávala, že v roku 2019 sa nezamestnanosť v Taliansku zníži na 10,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy