Medziročná inflácia v rámci OECD sa v apríli zrýchlila

Medziročná inflácia v rámci Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj v apríli stúpla na 2,4 % z marcových 2,3 %.

Medziročná inflácia v krajinách Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) v apríli posilnila na úroveň 2,4 percenta z marcových 2,3 percenta. Ceny potravín stúpli o 1,1 percenta po marcovom posilnení o 0,9 percenta. Medziročný rast cien energií sa však spomalil na 8,2 percenta z marcovej úrovne 9,1 percenta. Bez zahrnutia cien potravín a energií bola v apríli v rámci OECD medziročná inflácia 1,9 percenta, pričom v marci bola vo výške 1,8 percenta. OECD o tom informovala v správe, ktorú v utorok poskytla agentúre SITA.

V rámci eurozóny medziročná inflácia podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) v apríli posilnila na 1,9 percenta z marcových 1,5 percenta. Bez zahrnutia cien potravín a energií medziročná inflácia v eurozóne v apríli stúpla na 1,2 percenta z marcových 0,7 percenta. Podľa rýchleho odhadu Eurostatu sa však v máji tempo medziročnej inflácie v eurozóne zmiernilo na 1,4 percenta a bez zahrnutia cien potravín a energií na 0,9 percenta.

V rámci väčšiny ekonomík združených v organizácii G7 inflácia v apríli posilnila. Zreteľne stúpla v Taliansku (na 1,9 % z marcových 1,4 %), v Nemecku (na 2 % z 1,6 %) a vo Veľkej Británii (na 2,7 % z 2,3 %). Mierne sa zvýšila aj v Japonsku (na 0,4 % z 0,2 %) a Francúzsku (na 1,2 % z 1,1 %), ale spomalila v USA (na 2,2 % z 2,4 %) a v Kanade stagnovala na úrovni 1,6 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy