Slovensko plní ustanovenia Dohovoru o jadrovej bezpečnosti

Slovensko plní Dohovor o jadrovej bezpečnosti. Vyplýva to zo Správy Úradu jadrového dozoru (ÚJD) SR o priebehu a výsledkoch 7. posudzovania Národnej správy Slovenskej republiky v zmysle Dohovoru o jadrovej bezpečnosti, ktorú by mala v stredu (7.6.) prerokovať vláda SR.
„Možno konštatovať, že Slovenská republika plní ustanovenia dohovoru a v oblasti zvyšovania bezpečnosti jadrových zariadení sa zaraďuje na popredné miesto,“ spresnil v správe ÚJD.
V dňoch 27. marca až 7. apríla 2017 sa uskutočnilo v sídle Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) vo Viedni za účasti 77 štátov (vrátane Spoločenstva Euratom) posudzovacie zasadnutie k stavu jadrovej bezpečnosti jadrových zariadení. „Slovenská národná správa bola prezentovaná predsedníčkou ÚJD SR Martou Žiakovou a bola mimoriadne kladne hodnotená ostatnými zmluvnými stranami dohovoru,“ konštatoval ďalej vo vládnom materiáli ÚJD.
Ďalšie posudzovacie zasadnutie, na ktoré Slovensko predloží na medzinárodné posúdenie inovovanú správu o stave bezpečnosti jadrových zariadení, bude v roku 2020.
Dohovor o jadrovej bezpečnosti – Convention on Nuclear Safety (CNS) je prvým medzinárodnoprávne záväzným dokumentom v oblasti jadrovej bezpečnosti. Bol vypracovaný s cieľom sformulovať základné organizačné, technické a legislatívne požiadavky na zabezpečenie vysokej úrovne jadrovej bezpečnosti na celom svete. V národnej správe každá zmluvná strana predkladá správu o opatreniach, ktoré prijala, respektíve prijíma na realizáciu každého zo záväzkov obsiahnutých v článkoch dohovoru. Dohovor pre Slovenskú republiku nadobudol platnosť 24. októbra 1996. Zmluvnými stranami dohovoru je v súčasnosti 80 krajín.

Súvisiace články

Aktuálne správy