V ekonomike USA v máji pribudlo 138 tis. pracovných miest

Nezamestnanosť v krajine sa znížila na 4,3 percenta z úrovne 4,4 percenta.

Americkí zamestnávatelia v máji zmiernili tempo tvorby nových pracovných miest. V ekonomike USA bez zahrnutia sektora poľnohospodárstva pribudlo iba 138 tis. nových pozícií. Aj toto tempo však stačí na znižovanie miery nezamestnanosti krajine. Americké ministerstvo práce v piatok informovalo, že nezamestnanosť v USA sa znížila na 4,3 percenta z úrovne 4,4 percenta.

Údaje o tvorbe nových pracovných miest v mesiacoch marec a apríl rezort práce zredukoval nadol celkovo o 66 tisíc. V ekonomike krajiny tak v uplynulých troch mesiacoch v priemere vznikalo 121 tis. nových pracovných pozícií mesačne. Ak sa terajšie tempo tvorby nových pracovných miest v USA udrží, miera nezamestnanosti by mala klesnúť pod terajšiu úroveň 4,3 percenta.

V máji v americkej ekonomike vznikali pracovné miesta hlavne v segmente reštaurácií a zdravotníckej starostlivosti. Sektor stravovacích služieb zvýšil počet zamestnancov o 30 300 a v zdravotníckej starostlivosti pribudlo 24 300 pracovných pozícií. V stavebníctve sa počet zamestnancov minulý mesiac zväčšil o 11 tisíc. V priemysle, maloobchode a vo verejnom sektore sa však počet pracovných miest znížil.

Súvisiace články

Aktuálne správy