V kazašskej Astane sa o dva týždne začne Expo 2017

Nemecko bude na svetovej výstave Expo 2017 propagovať najmä získavanie energie z ekologických zdrojov. Expo sa začne v Astane, v kazašskom hlavnom meste, 10. júna a jeho brány sa zatvoria o tri mesiace, 10. septembra.
Nemci si od účasti na svetovej výstave sľubujú rast záujmu Kazachstanu a iných jej účastníkov o ich ekologické technológie a technicky konkurencieschopné vyspelé produkty. Hlavnou témou Expo 2017 je Energia a budúcnosť. Organizátori predpokladajú, že výstavný areál v Astane navštívi viac ako päť miliónov ľudí.
Dietmar Schmitz, komisár nemeckého pavilónu, uviedol, že sa v ňom kladie dôraz na výrobu, distribúciu a spotrebu energie z obnoviteľných zdrojov. Medzi exponátmi budú najnovšie druhy solárnych modulov, malé hydroenergetické zariadenia. Najpríťažlivejším exponátom by malo byť pretekárske auto s čisto elektrickým pohonom.
Kazachstan, bohatý na ropu, zemný plyn, kamenné uhlie, meď a množstvo rúd ďalších kovov, už vybudoval s nemeckou účasťou prvý veterný park. Schmitz dodal, že krajina je hlavným nemeckým obchodným partnerom v Strednej Ázii.
Areál Expa 2017 sa rozkladá na 173 hektároch. Jeho organizátorom je Bureau International of Expositions (BIE). Posledná svetová výstava Expo sa konala v roku 2015 v talianskom Miláne.

Súvisiace články

Aktuálne správy