Kolaps chorvátskej ekonomiky: Krach Agrokoru môže zachvátiť celý Balkán

, BBC Foto:YT/Al Jazeera Balkans

Sieť supermarketov sa potáca v dlhoch, ktoré nezvláda splácať. Chorvátska vláda rozmýšľa o záchrane, ohrozených je skoro 200 tisíc pracovných miest.

Otázkou, či by krach tejto obrej firmy vyvolal krízu celej ekonomiky, sa aktuálne zaoberajú odborníci. "Kolaps Agrokoru môže vyvolať recesiu," oznámila ministerka financií Martina Daličová.

Server BBC v tejto súvislosti píše o skúsenostiach z Británie, kde skrachovali reťazce BHS a Woolworths. Vplyv ich kolapsu na nezamestnanosť bol kritický. Viac ako 60 miliónová Británia sa s tým ale vyrovnala. Lenže Chorvátsko má len štyri milióny obyvateľov a 60 tisíc z nich sú priami zamestnanci Agrokoru. Navyše jeho jadrová firma, Konzum, má 2 500 dodávateľov, ktorí zamestnávajú viac ako 150 tisíc ľudí, píše server BBC.

Príjmy obrieho supermarketu, ktorý podniká v Slovinsku, Bosne a Hercegovine, Srbsku a Čiernej Hore tvorí viac ako 15 percent HDP Chorvátska. Vláda kvôli nemu usporiadala dokonca mimoriadne zasadnutie. "Mala by veľkosť firmy súvisieť s veľkosťou ekonomiky? To potom znamená, že v malej krajine, ako je Chorvátsko by mali byť len malé firmy. Lenže potom nemôžu byť dostatočne konkurenčné, "zastáva sa dominantného maloobchodníka ministerka.

Agrokor chcel v roku 2014 expandovať a vzal si na to obrovské pôžičky. Zaujímal sa o prevzatie svojho slovinského rivala Mercator. Dlhy však narástli na vyše 6 miliárd eur. Spotrebitelia ale už dlhšie dávajú prednosť konkurencii,  kvôli nižším cenám. Chorvátske médiá uvádzajú, že v apríli spoločnosti poklesli predaje o desať percent.

Všetci teraz dúfajú, že Agrokor je ako systémová banka, príliš veľký na to, aby krachol.

České médiá píšu, že majiteľ Agrokoru a najbohatší oligarcha v krajine Ivica Todoric, je Babišov dobrý známy. Fiškalizácia, čiže zavedenie registračných pokladníc, mu pomohli zlikvidovať desiatky drobných predajcov.

Súvisiace články

Aktuálne správy