Libra sa po bombovom útoku v Manchestri prepadla

, businessinsider;BBC;ČTK Foto: TASR;SITA/AP

Libra sa prepadla voči americkému doláru a euru v utorok ráno po podozreniach na teroristický útok v Manchestri.

V multifunkčnej hale v anglickom Manchestri sa v pondelok večer odohral koncert speváčky Ariany Grande, ktorého sa zúčastnilo asi 20 tisíc ľudí, z toho väčšina boli deti. Podľa informácií BBC, okolo pol jedenástej večer miestneho času prebehla explózia vo verejnom priestore haly mimo koncertnej  sály. Ukázalo sa, že išlo o samovražedného atentátnika, ktorý odpálil improvizované výbušné zariadenie: 22 mŕtvych a 59 zranených.

Aj napriek tomu, že stále nie je potvrdené, či išlo o teroristický útok, alebo či atentátnik konal na vlastnú päsť, britská polícia incident vyšetruje ako prvý variant. Ak by sa toto podozrenie potvrdilo, išlo by o najhorší teroristický útok v Spojenom kráľovstve od roku 2005, keď štyria islamisti v metre a autobuse zabili 52 ľudí.

V nadväznosti na tragickú udalosť sa britské politické strany rozhodli v Manchestri pozastaviť volebnú kampaň pred júnovými parlamentnými voľbami. Zhodla sa na tom premiérka Mayová spoločne s opozičným lídrom labouristov Jeremym Corbyn. Rozhodnutie podporili aj liberálni demokrati a Škótska národná strana.

Ako prvé reagovali na správu ázijské trhy. Aj napriek tomu, že pomerne slušný výsledok včerajšieho amerického obchodovania ázijské akcie podporil, útok v Manchestri im pomohol do červených čísel. Japonský Nikkei odpísal 0,33 %, Shanghai klesol o 0,45 % a Hang Seng index spadol o 0,04 %.

„Investorov zmiatlo včerajšie nešťastie v Manchestri, v kombinácii s pokračujúcimi účinkami volebnej vlny toryovcov," cituje Konnora Campbella, finančného analytika spoločnosti SpreadEx businessinsider. Libra oproti euru klesla o 0,25 %

Po otvorení európskych trhov ako by sa žiaden útok vôbec neodohral. Britský FTSE aktuálne rastie o +0,1 %. O +0,12 % rastie aj súhrnný FTSE All-Share. Nemecký Dax si pripisuje +0,2 %, Euro Stoxx 600 +0,02%. Dá sa predpokladať, že tento vývoj je daný tým, že stále nie je jasné, či naozaj išlo o teroristický útok, alebo o akciu jedinca.

Akcie prevádzkovateľa tematického parku Merlin Entertainments dopoludnia oslabili o viac ako jedno percento, čo bol najvyšší pokles zo všetkých firiem v indexe FTSE 100. Strácajú aj ťažobné firmy BHP Billiton, Rio Tinto a Anglo American kvôli poklesu cien medi.

Súvisiace články

Aktuálne správy